Tydliga hotellkoncept är vägen fram för Ving och Thomas Cook Europe. Det senaste heter Cook’s Club. Att förvandla ett traditionellt charter-hotell från 1970 i Palma Beach till ett Cook’s Club tar fyra månader.
– Vi säljer inte sängar här utan en atmosfär, säger hotelldirektören Thierry Hegenbart när han visar runt.
Det viktigaste när man kommer in på hotellet är att man ser allt. Receptionen som tidigare låg rakt in är nu till höger och istället ser man långt borta en bar och ett poolområde. Från klockan 11 fram till midnatt har man en DJ på plats som spelar den skönaste musiken. Borta är all inclusive och bufféerna, istället har man byggt en ny krog i markplan med fem köksstationer där gästerna kan beställa och se på när deras mat lagas direkt.
De gäster som köper halvpension får 18 euro varje morgon på sitt kort att handla för. De kan både köpa mat och dryck. Är pengarna inte förbrukade vid midnatt går de upp i rök.
– Du får både en måltid och något att dricka för den summa, lovar Thierry Hegenbart.
Fri bar är inte längre tillåtet på Mallorca, det har den regionala turistmyndigheten beslutat. Borta är också showerna och underhållningen. Det finns planer på att sätta in en storbilds-tv och visa filmer och sport i den utomhustrappa som förr ledde ner till krogen i källaren. Man har även byggt en sandkulle bakom poolen som andas beach-känsla.
– Vi måste vara ärliga och erkänna att vårt hotell ligger inte precis vid stranden. Du måste passera tre gator för att komma till havet. Det är 800 meter dit. I valet mellan att hänga vid poolen eller på kullen väljer de flesta poolen, säger Thierry Hegenbart.
Sanden i kullen hittade man när grävde fram en ny pool. Den nya är 40 meter lång och 1,60 djup. Cook’s Club är budgetversionen av det nya hotellkonceptet Casa Club. Det sista har ännu mer fokus på mat och hotellen är mindre. Högst 150 rum. Cook’s Club i Palma Beach har 318 rum. Förr var detta ett hotell för i första hand tyskar, men nu vill man att unga människor från hela Europa ska blandas. Barn under 16 år är inte välkomna och personer över 40 år är inte heller i målgruppen. Efter klockan 11 när frukosten stänger är alla välkomna.
– Vi vill att alla ska hänga här, avslutar Thierry Hegenbart.
Thomas Cook planerar att skapa ytterligare 20 Cook’s Club bara i Spanien. På ett cocktail-party citerar Thomas Cooks vd Peter Frankenhauser Dolly Parton när han ska berätta om det nya hotellkonceptet: ”Det kostar jättemycket att se så här billig ut.”
Jag begriper inte riktigt vad han menar. Cook’s Club ser ut att ha köpt alla sina möbler på Granit och IKEA. Hotellrummens golv och väggar är desamma som 1975. När jag ska sova klockan 23 brummar ventilationsfläktarna högt trots att jag stänger terrassdörren. Vore jag 25 år och singel skulle jag inte bry mig. De gäster jag som möter i hissen i hotellets målgrupp verkar mer än nöjda. De tyskar som ser ut att vara mina föräldrar är också glada, men jag undrar om de kommer tillbaka nästa sommar.