Annons:

Detta gäller vid Thomas Cooks konkurs

– Eftersom det handlar om paketresor så gäller resegarantin, vilket innebär att researrangören har ett ansvar för hemtransport och att man kan ansöka om ersättning från Kammarkollegiet. Man har också rätt att få kompensation för resa man bokat men som man på grund av konkursen inte kommer i väg på, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet till Expressen. Här är dina rättigheter som konsument vid en konkurs.

Resegarantilagen ställer krav på att arrangörer av paketresor.

Garantin innebär att resenärer får kompensation från resegarantin om deras resa ställs in eller avbryts på grund av att den som arrangerat resan, eller förmedlat det sammanlänkade researrangemanget, har gått i konkurs.

Resegarantin gäller vid paketresor bestående av minst två olika resetjänster, till exempel transport och boende, hyrbil eller en turisttjänst.

Garantin gäller inte vid resor som består av endast transport, såsom en reguljär flygbiljett.

Källa: Konsumentverket.

Går flygbolaget i konkurs omfattas du av olika rättigheter beroende på typ av resa: reguljär resa eller paket-/charterresa.

 Har du bokat en paketresa, exempelvis via Ving, gäller resegarantin som är ett ekonomiskt skydd vid konkurs. Vänd dig i första hand till researrangören för att få hjälp.

Arrangören har en skyldighet att ordna ersättningstransport. Om arrangören inte lyckas med det och du inte kommer i väg på din resa har du rätt att få tillbaka pengarna.

 Ansök om ersättning hos Kammarkollegiet senast tre månader efter att resan ställs in eller avbrutits.

 Har du däremot köpt en reguljär flygbiljett står du utan skydd, men det finns möjligheter:

 Du kan – om du köpt en reguljär resa – söka ersättning från konkursboet, men ditt krav blir en oprioriterad fordran.

 Har du betalat en reguljär flygresa med kreditkort kan du eventuellt få ersättning från kreditgivaren (banken). Vänd dig dit i första hand – annars kan Konsumenternas bank- och finansbyrå hjälpa till.

 En del försäkringar omfattar konkursskydd.

 Hos Kammarkollegiet kan du söka bland aktörer med resegaranti. Där finns Ving med.

Källor: Konsument EuropaHallå konsumentVing

2 kommentarer

  1. JN: Men arrangören Ving var ju aldrig i konkurs... Allt ovan är irrellevant i just det här fallet. Det intressanta är ju vad som händer när det bolag som levererar flygtjänsten till arrangören, går i konkurs (Thomas Cook Airlines). Det är ju vad som drabbade dem skulle iväg på måndagen. Eftersom (de skandinaviska) flygen är igång igen kanske inte ens det är aktuellt.
  2. Micke: Jag håller fullständigt med kommentaren. Det är varken Ving eller Thomas Cook Scandinavia som är i konkurs. I lagtexten står: "Resegarantins omfattning och villkor 6 § Resegarantin för en paketresa ska säkerställa att de betalningar som görs för paketresan betalas tillbaka till resenären i den utsträckning som paketreseavtalet inte fullgörs till följd av arrangörens insolvens. Om en passagerartransport ingår i paketresan ska resegarantin också säkerställa hemtransport, och inkvartering om det behövs i avvaktan på hemtransporten, i den utsträckning som passagerartransporten inte fullgörs till följd av arrangörens insolvens. 7 § Resegarantin för ett sammanlänkat researrangemang ska säkerställa att de betalningar som görs till den näringsidkare som genom förmedling eller på annat sätt underlättar uppkomsten av det sammanlänkade researrangemanget betalas tillbaka till resenären i den utsträckning som de resetjänster som ingår i researrangemanget inte fullgörs till följd av näringsidkarens insolvens. Om näringsidkaren ansvarar för en passagerartransport som ingår i researrangemanget ska resegarantin också säkerställa hemtransport, och inkvartering om det behövs i avvaktan på hemtransporten, i den utsträckning som passagerartransporten inte fullgörs till följd av näringsidkarens insolvens." Arrangören är Ving i det här fallet och är inte i konkurs. Alltså kan man inte få ersättning från Kammarkollegiet. Däremot kan det bli kompensationskrav från resenärer på Ving som enligt paketreselagen pga konkursen kanske inte kunnat uppfylla sina åtaganden om det inte finns en force majeure-klausul som kanske reglerar det i villkor/lagstiftning. Kontentan är att Ving ställde in sina flygningar under gårdagen som en panikåtgärd helt i onödan.