Viking Lines nya flaggskepp, passagerarfartyget Viking Glory, påbörjade i går sin resa från Xiamen i Kina mot sin hemmahamn Åbo. Fartyget går under finsk flagg och rutten går via många av världens mest kända farleder: efter att ha korsat Indiska oceanen förflyttar sig Viking Glory till Medelhavet via Suezkanalen och efter att man passerat Gibraltar vänder man norrut och når Östersjön via de danska sunden. Fartygets marschfart är i snitt 16 knop och hemresan tar knappa fem veckor.
– Glorys hemresa är en väldigt spännande och speciell arbetsuppgift som har krävt omsorgsfull planering och specialarrangemang. Under resans gång stöter man på varierande väderförhållanden och en lång sjöresa är också i övrigt utmanande. Men vi har erfarna ”seglare på de sju haven” med oss ombord, så vi har kunnat kartlägga möjliga risker och fundera ut handlingsplaner med tanke på olika situationer. Säkerhet och ekonomi utgör ramarna för vår ruttplanering, berättar Viking Glorys kapten Ulf Lindroos i ett pressmeddelande.
Viking Lines klimatsmarta fartyg Viking Glory sjösätts i morgon den 26 januari. Vy från Algot’s, en av de nya restaurangerna ombord på Viking Glory. Daniel Atteroth och Katarina Kneck från Viking Line. Daniel Atteroth tror på en framtid med fler specialiserade kryssningar och kryssningar i närområdet.
Byggarbetena fortsätter under resan
Det är en besättning på 40 personer som under ledning av kapten Ulf Lindroos går ombord på Viking Glory i Kina. Längs med resan stiger även underleverantörer på.
– Vi har väntat ivrigt på att få ta hem Glory. De ivrigaste av oss packade våra resväskor redan ett par veckor före avgången och förde våra saker till varvet för förvaring. Intresserade passagerare skulle också ha funnits, men dem kunde vi inte ta med eftersom vi kommer att arbeta med att bygga och färdigställa saker ännu under resans gång, berättar Ulf Lindroos.
Två testkörningar till havs avklarade
Viking Glory sjösattes i januari 2021 vid XSI:s varv i Xiamen i Kina. Fartyget hade då gått i genom två krävande testkörningar, där man säkerställde att fartygens system fungerar under verkliga förhållanden. Under det första sjöprovet i juni provkördes bland annat ABB:s Azipod-framdrivningssystem, testades fartygets manöverbarhet samt säkerställdes att livbåtarna och brandlarmet fungerar. Under den andra testkörningen kontrollerades bland annat maskinsystemen och drivkraften. Samtidigt testades också fartygets buller- och vibrationsnivåer.