Först ett tack till SAS-piloter. Er sju dagar långa strejk har gett Travel News sajt all time high för andra veckan i rad. 85 000 läsare i månaden är mer än dubbelt upp från när jag började för drygt ett år sedan. Jag tycker förstås synd om de snart 380 000 resenärer som har fått sina flygresor inställda. Om vi tänker oss att varje inställd resa innebär 1 000 spänn minus för SAS så är kostnaderna för strejken nu uppe i svindlande 400 miljoner. Lägg till en varumärkesförlust på lika mycket och jag tror vi är strejkens riktiga kostnader på spåren.
SAS lär ha sju miljarder i kassan enligt en analytiker så konkursen står inte för dörren. Men jag tror att SAS vd Rickard Gustafsons idé med pengarna var att köpa nya flygplan, inte avlöna gamla piloter. Analytiker är för övrigt ett roligt ord. Deras uppgift är att göra ekonomiska prognoser. Före 2000-talet kallades denna yrkesgrupp för siare. Napoleon gick aldrig ut i krig förrän siarna gjorde tumme upp…
Men jag ska inte kasta sten i glashus. Jag är själv en mycket misslyckad siare. Jag trodde aldrig att det skulle bli någon strejk. Trots detta fick jag i veckan vara med Expressen TV och uttala mig om SAS-strejken.
Vad händer då nu? Jag tror att det kommer att ta lång tid innan sammanhållningen på SAS når gamla nivåer. Piloterna är nöjda med sin anställningstrygghet och sina scheman. Hur länge? Dagens avtal ska gälla i tre år. Det förra avtalet skulle gälla lika länge, men redan efter två år ville piloterna omförhandla. Det tycks mig som om SAS piloter funkar bäst när de flyger. Livet på marken ställer andra krav på samarbete och lyhördhet. Den 28 maj kommer SAS kvartalsrapport, då får vi veta hur mycket All Time High för på Travel News kostade.
***
Vad har mer hänt i veckan? Jo, jag har varit ute i Stockholms skärgård. Varje gång jag är där slås jag av vilket uselt turistland Sverige är. Jag har bara besökt ett fåtal av de totalt 24 000 öarna, men aldrig har jag sett någon information på engelska när jag går i land.
Att någon utan koppling till något av de 50 000 fritidshusen skulle söka sig ut i skärgården finns inte. Bara genom att stå på Strömkajen och vänta på att Waxholmsbåten ska dyka upp är Jimmie Åkessons vision genomförd i praktiken. Aldrig någonsin har någon med slöja gått ombord på en skärgårdsbåt. Glöm människor med utomeuropeiskt utseende i skärgården. Här är det enkom blonda, blåögda svenskar som har bott i skärgården i generationer.
Följaktligen finns det ytterst få allmänna badplatser i skärgården, bara privata stränder och hemliga bryggor. Och när du väl landat på en ö dröjer det många timmar, ibland dygn innan det kommer en båt och hämtar hem dig. Men jag ska inte klaga, jag har mött många i skärgården som lever upp till SD:s ideal och de kan vara riktigt trevliga när de fått veta vem jag ska besöka, hur länge jag ska stanna och när jag ska återvända till fastlandet.
Denna analys kan tyckas subjektiv och ja till och med insinuant, men jag stödjer mig alltid på fakta. De senaste åren har turismen till Stockholm nått nya toppnivåer, men tror ni att resandet ut i skärgården ökat. Svar nej. Vem är ansvarig för detta? Svar Sveriges hemligaste sekt: Skärgårdsstiftelsen. Mer om den vid ett senare tillfälle.
Och nej, jag är inte det minsta avundsjuk på deras fantastiska hus, ljuvliga havsutsikt, goda lådvin, härliga mat, ändlösa sommardagar och ännu mysigare stunder framför brasan när solen sänker sig.
***
Nu när vi närmar oss helgen tänkte jag börja tipsa om några grejer man kan göra när man inte läser Travel News. När det kommer till böcker tycker jag att ni ska läsa Marianne Lindberg de Geers nya bok “Under belägring”. De handlar om hur det är att jobba på psykkliniken Femman i Göteborg och hur det är att vara ihop med Björn Afzelius. Marianne skriver ruggigt bra om sex och hur det är att vara kvinna. Hon ger mig bilder som etsar sig fast. När det kommer till tv är det säsong fem av ”Bosch” som gäller på HBO. Glöm GoT. Mjukporr och drakar har aldrig varit min grej. Är du i Stockholm tycker jag att du ska äta middag på Misshumasshu i Birger Jarlspassagen eller ta en drink på Teaterbaren bakom Riche tvärs över gatan. Det hetaste hotellet i stan är just nu Blique by Nobis på Gävlegatan. Rummen är inte de mysigaste, men definitivt de coolaste. Takbaren på våning 11 gör ingen besviken. Ett nytt perspektiv på Stockholm. När du väl är där kommer du att se stadens egen Frihetsgudinna. Inte lika stor som den i New York, men mycket vackrare.
***
Och med dessa tips tackar vi för denna vecka och hoppas att alla får en skön helg.
5 kommentarer