Befinner mig på Mallorca. Den moderna turismens urmoder. Det var här den industri som Travel News bevakar föddes när de ledande handelsmännen på ön samlades 1905. Analysen var enkel.
Mallorca är en ö som ligger för långt från fastlandet för att kunna attrahera några stora industrier. Jordbruket funkar, men det är inte framtiden.
Turism blev vägen framåt.
Man skapade en turistförening och har sedan dess arbetat för att främja näringen. Man arbetade då och arbetar än idag på två plan. Dels infrastruktur, vägar ska inte ha hål och avlopp ska inte rinna rakt ut i havet där turisterna badar. Men man satsade också på utbildning. Invånarna skulle förstå att nu var det turism som gällde och man skapade en samsyn om att främlingar inte var farliga utan en tillgång.
På den vägen är det.
“Bulkturismen som präglade 70- och 80-talet är ett avslutat kapitel”
Ett vanligt år har Mallorca ungefär 30 miljoner turister och målet numera är inte att de ska bli fler utan mer jämt fördelade över året och de ska spendera mer pengar. Bulkturismen som präglade 70- och 80-talet är ett avslutat kapitel.
Nu är det premium som gäller och det innebär att fulla engelsmän som dyker ner i poolen från balkongen är bannlysta. Det händer förstås fortfarande, men ytterst sällan.
***
Man kan säga att jag har varit en inbäddad journalist på Ving två av mina fyra dagar här. Det innebär att jag var med när vd Magnus Wikner och ledningen skulle smörja befintliga och nya hotellägare på en takterrass på Waterfront Sunprime i Palma Playa. Jag pratade med flera hotellägare och några berättade att de varit med Ving i mer än 40 år. De mark- och fastighetsägare som varit med från början i Alcudia på Sunwing-hotellet har blivit ytterst förmögna på resan. Att hyra ut ett hotell som är hundra procent fullsatt från april till september i snart ett halvt århundrade är en drömaffär. Sett i backspegeln så borde Ving förstås ha köpt både mark och byggnader för länge sedan. Men det är förstås enkelt att säga i efterhand.
“Sverige är och förblir en droppe i det stora globala havet”
På träffen på taket berättade Wikner förstås om Vings ledande marknadsposition i Norden och nämnde även bolagets två segrar i årets upplaga av Grand Travel Award (bästa researrangör och bästa flygbolag i Europa). Då kände jag att Travel News är betydelsefull för våra läsare, en härlig känsla.
En av hotellets “vanliga” gäster från Helsingborg hade letat sig in på eventet och när jag pratade med hen blev det uppenbart hur viktiga detaljerna är på en semesterresa med Ving. Hen hade koll på exakt när Lollo och Bernie dök upp och att detta skiljde sig åt mellan koncepten Sunwing och Ocean Beach Club. Hen tyckte allt var lysande på vårt hotell, men var en smula missnöjd med tv-utbudet.
Av detta lärde jag mig att alla gäster på en charterresa har sitt eget fokus, ibland en bit från mitt. Men det blev också en annan insikt när jag stod där på balkongen blickade ut över de hundratals, ja kanske tusentals hotellen.
Sverige är och förblir en droppe i det stora globala havet. På Mallorca slåss Ving med stora charterbolag från Tyskland, Holland, Frankrike och England om de bästa hotelloperatörernas gunst. Ving är en elefant i den svenska charter-djungeln, men bara ett mellanstort djur på den globala marknaden.
***
“Om SAS bara återanställer de 560 piloterna som fick sparken under corona så blir det ingen strejk…”
Vad har mer hänt i veckan? Ja SAS-strejken är ännu några timmar bort när jag skriver detta. Noterade att pilotföreningen köpt annonsplats på Arlanda Express. De förklarar att om SAS bara återanställer de 560 piloterna som fick sparken under corona så blir det ingen strejk. Det kan man ju förstå, samtidigt om det blir till priset av att bolaget går i konkurs så är det inte mycket vunnet. Den svenska modellen överlever om piloterna får tillbaka sina jobb, men det blir till priset av att stora fina flygbolaget med 70 år på nacken lägger näsan i vädret. Min plan är att om tio dagar resa med SAS ner till Köpenhamn och jag kommer till skillnad från gänget på Ving inte att boka om till Norwegian. Jag litar på att SAS levererar. Kalla mig gärna naiv.
***
“Jag tror inte på heliga ting, varken böcker eller platser”
Och så blev det äntligen klart att Gröna Lund får förvandla en trött parkeringsplats till tivoli efter sju års kamp. Så kul för svensk turism och förstås för Stockholm som får ett bättre nöjesfält. Jag har svårt att förstå motståndet mot att utveckla Djurgården till en vettig destination. Det är som om Djurgården i sitt nuvarande format är något heligt och alla förändringar är onda. Jag tror inte på heliga ting, varken böcker eller platser. Förändring är jordens DNA eftersom den varje sekund rör sig runt sin egen axel och solen. Utan denna rörelse vore vi ingenting.
Ja, nu är det tid att sluta eftersom jag håller på att bli lite tokig i eftermiddagssolen på Mallorca.
***
Nästa vecka är jag i Almedalen och rapporterar varje dag vad som sägs om reseindustrin med start nu på söndag. Jag har ingenstans att bo från måndag så har du ett hotell- eller Airbnb-rum över eller vill sälja ett till ett vettigt pris är det bara att mejla.
2 kommentarer