Annons:

Jesus, Chernobyl och sagans kraft

Vad driver turism bortom sol och bad? Mitt svar är goda historier. När jag gick en kurs i konsten att skriva drama sa min lärare att världens bästa saga börjar med två flyktingar i ett stall och slutar vid Guds faders högra sida. Den storyn är “too good to be true” förklarade min lärare. Men ändå har människor trott på den i tvåtusen år och vallfärdat till platserna som Guds son sägs ha besökt. Att dokumentationen av dessa fotspår är mycket tvivelaktiga tycks inte påverka massorna. Ingenstans i den heliga skrift nämns det att Jesus kunde läsa eller skriva. Han var troligen analfabet och det var långt senare som berättelserna i Bibeln nedtecknades. Detta gjordes med tiden så väl att människor har vallfärdat till Betlehem, Nasaret och Jerusalem sedan dess.

Jesus kyrka

Jag och mina söner har själva besökt den kyrka i Betlehem där det sägs att Jesus föddes och ja, det var en upplevelse att så många människor tror på detta. När en inte tror på Gud är det lätt att bli ironisk, men jag ska försöka låta bli att raljera mer över detta. Vad jag vill säga är att alla platser som vill locka till sig turister behöver en viktig händelse och en bra historia. Ett mer aktuellt exempel är just nu Chernobyl. Johan Rencks tv-serie om kärnkraftsolyckan 1986 är just nu världens bästa. Jag kan bara hålla med. Jag var en av de första turisterna på plats. Sommaren 1989 åkte jag till Sovjet för att riva järnridån och protestera mot kapprustningen och kärnkraft. Vi var 3 000 skandinaver som i glasnost-anda för första gången sedan ryska revolutionen tilläts att bo hemma hos ryssar. Jag var i Kiev i fyra månader och hann även med att demonstrera för ett fritt Ukraina. Redan samma höst föll muren i Berlin och några år sedan upplöstes Sovjet. Ryssland och Ukraina blev självständiga nationer. Kapprustningen upphörde, det är bara kärnkraften kvar.

Vi var väl ett femtiotal personer som fick åka hela vägen fram till kärnkraftverket i Tjernobyl och gå ut och titta på Pariserhjulet i Pripjat. Nu i efterhand kan jag erkänna att vi var lika mycket demonstranter som turister. Följaktligen tycker jag inte det är det minsta konstigt att människor över hela världen just nu planerar att åka till platserna i tv-serien Chernobyl. Till skillnad från de heliga platserna vet vi säkert att här har det hänt något helt overkligt.

Jag är inte säker på att läxan är att vi ska sluta med kärnkraft. Men att totalitära system är livsfarliga tror jag att alla utom de som sitter överst i pyramiden kan enas om. Och när det kommer till Jesus och Bibeln vill jag gärna citera Oscar Wilde. Jag tror det var han som sa att han var orolig att han aldrig skulle kunna skriva något som skapade lika mycket förödelse som Bibeln.

***

5 000 kronor. Så mycket kostade ett vanligt hotellrum i veckan i Stockholm. Förklaringen är att alla bolag ska ha konferens och möte före midsommar.

***

Denna Gate utgår i år i Almedalen.

Det är en vecka kvar. Sen börjar sommarlovet för många. Vi på Travel News kommer att ha fullt ljus i butiken fram till första veckan i juli då vi drar till Almedalen och politikerveckan. Vad jag förstår är det mindre drag än tidigare. Statliga Swedavia kommer inte att köra sin Gate Almedalen. Trist. Det ska bli spännande om regeringen säger något om Arlanda och hur det ska gå för svenskt flyg. Jag skulle bli mycket förvånad om det kom ett utspel, men man kan ju alltid hoppas. Andra veckan i juli skruvar vi ner tempot något. Nyhetsbrevet med över 10 000 läsare varje dag dyker upp vid lunch och sidan du just nu läser uppdateras inte lika ofta. Men självfallet blir det en fredagskrönika varje vecka och händer det något är det bara att mejla.

***

Har nu läst ut Katarina Frostensons bok “K” om sin kärlek till kulturmannen och hur det är att vara med i Svenska Akademien och bli utsluten. Svaret är att det är som att vara med i en sekt. Den mest kända exempel på detta är förstås Jesus och hans tolv lärjungar. Och med dessa ord knyter vi ihop påsen och önskar alla läsare en fantastisk helg så hörs vi igen på måndag.

 

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna