Den senaste veckan har jag läst en fantastisk bok. ”Bombmannens testamente” är en roman men bygger på verkliga händelser. Lars Tingström var en grå gubbe som på sjuttiotalet började bråka med skattemyndigheterna om ett båtkvitto. En fjäder blev en höna och snart slogs Tingström med alla myndigheter i landet plus socialdemokraternas ledare Olof Palme. När han blev riktigt arg skickade han en bomb. Extra frustrerad blev han på sin åklagare Sigurd Denckert som hade den dåliga smaken att bli ihop med Tingströms flickvän. Efter några års kamp hamnade Tingström i bunkern på Kumla och där blev han kompis med Christer Pettersson. De två enades i ett hat mot staten och speciellt Olof Palme.
Bokens tes är att Tingström var hjärnan och Pettersson kroppen när det kommer till mordet på Olof Palme. Jag tycker det är en ganska vettig teori i brist på bättre. Som romanförfattare vet jag att det är svårt att få helt vanliga människor till att snabbt bli trovärdiga mördare. Det börjar ofta med en tesked och sen fortsätter det ner i helvetet. Tingströms testamente har inte alla svar på frågan vem som mördade Olof Palme. Men ganska många.
Varför skriver jag om detta i min fredagskrönika? Först för att Tingströms testamente är en bra bok. För mig är resande och läsande mycket intimt förknippade. Dötid på en resa blir kultid om det finns en spännande bok i bagaget. Den andra anledningen är att enda gången som Lars Tingström verkar genuint lycklig i sitt tragiska livsöde är antingen när han drömmer om att resa till Bahamas eller faktiskt reser. Hans möte med Mellanöstern är kanske de sidor i boken som är mest njutbara. Att se och få uppleva en främmande kultur är helt enkelt det som gör livet värt att leva.
Jag kan bara hålla med och jag vet att i dessa tider av Aningslösa influencers och flygskam så är dessa drömmar inte värda mycket. Men jag tänker mig att resa är ett sätt att skapa bättre människor och bara nöjda människor kan lösa världens alla klimatutmaningar. Att vi som verkar i reseindustrin tjänar pengar också viktigt. Det är inte genom att spara och snåla som vi kommer att skapa en bättre värld. Det är sällan vi lyfter fram FN:s klimatmål nummer 8 om ekonomisk utveckling. Men företag som balanserar på konkursens rand kommer aldrig att bli några hållbara företag. Följaktligen tycker jag att Travel News har en viktig uppgift att fylla som försöker skriva om dessa ekonomiska frågor varje dag. Det tycks som om ni läsare uppskattar detta för de senaste veckorna har vi haft all time high på vår sajt. Vi ligger stadigt över 60 000 läsare i månaden och snart kommer vi att nå upp till 70 000 om allt går som jag vill. Vi som gör Travel News tackar för förtroendet. Det är stort att ni väljer att ägna några minuter varje arbetsdag och hålla koll på vad vi gör.
Hade då Palmemordet kunnat undvikas om Lars Tingström fått resa mer? Det kan vi förstås inte veta. Men när jag var liten och försökte förstå vem i min klass som var mest korkad insåg jag att den jag tyckte var mest inskränkt var den person som aldrig hade rest utanför Skånes gränser.
Och med dessa ord tar vi helg.
5 kommentarer