Befinner mig på resande fot. Vi åker med en Snappcar. Alltså en privatbil som vi hyrt via en app. Ägaren Jesper finns i Solna och han gav mig bilnyckeln i måndags. Det röda fordonet ska vara tillbaka imorgon senast klockan 18. Hyran för sex dagar slutar på under 3000 kronor och då tog jag inte den billigaste jag kunde hitta.
Jag har testat Snappcar några gånger och måste säga att det funkar mycket bra.
Det påminner om Airbnb inte bara för att det är ett smart utnyttjande av resurser, men också för att man får kontakt med sköna människor. Jesper som äger den tio år gamla Toyotan vi far runt i var en kul bekantskap. Vi kommer inte att bli vänner för livet, men det blir en schysst kharma när man delar prylar. Jag håller nere Travel News utgifter och han spär på sin hushållskassa.
Win win.
Är på reportageresa och skriver om Branäsgruppen. Uppstickarna från Karlstad och Göteborg är tvåa efter Skistar när det gäller utförsåkning i Sverige. Konceptet är mycket tydligt. Man vill få Lina 10 år och Amir 12 att trivas på snö och deras sponsorer att vara nöjda. Sponsorerna kan vara mamma och pappa, men också ett par mor- eller farföräldrar. Branäsgruppens affärsidé handlar uteslutande om att få barnen att trivas i backen och exakt hur detta går till ska jag berätta i ett reportage som kommer snart här på Travel News.
Ett knep är att lagra snö under sommaren. Man gör detta med hjälpa av en sorts gore tex-filtar. 100 000 kubikmeter snö behövs för att fylla Kungsberget lagom till jul.
Det är mycket lärorikt att komma ut i landet och se hur man skapar en destination och bygger boende som ska funka för många människor på en liten yta.
Nu kanske ni tänker att detta gör han bara för att få åka skidor själv. Men så är det inte. För jag är en usel skidåkare. Jag är livrädd för stupen i de röda backarna. De svarta pisterna framstår som ett sätt att ta livet av sig och de blå ja, de kan funka, men allra bäst trivs jag i den gröna backarna tillsammans med barn från förskolan.
Dock kalibrerar detta inte med min självbild.
Inne i mitt huvud är jag den nya Ingemar Stenmark som kastar mig ut för alla berg. Men mitt stora äventyr här i Kungsberget där jag är nu är bara att ta mig upp i knappliften utan att trilla av.
I början av veckan var vi i Branäs i Värmland.
Igår åkte jag Toyota mellan skidmetropolerna.
På vägen passerade vi Storvik. Jag kunde inte låta bli att åka in i den lilla staden och titta på stationsbyggnaden. Det var här entreprenören Wilhelmina Skogh tog sina stora avgörande steg i reseindustrin på 1800-talet. Hon var chef för restaurangen på tågstationen och den gick så bra att hon kunde köpa tomten bredvid och bygga ett hotell. Det blev med tiden en kedja och ja sen blev hon högsta chef på nyöppnade Grand Hôtel i Stockholm. Hon var sin tids Petter Stordalen, fast hennes förutsättningar var helt annorlunda. Hon kom ensam till Stockholm vid 12 års ålder. 30 år senare var hon Sveriges rikaste kvinna.
Hennes historia tänker jag ofta på och det är för att påminna om hennes resa som Travel News delar ut Wilhelmina Skogh-pris titt som tätt. Det går till människor och företag som verkar i Wilhelminas anda. Hotellbyggnaden i Storvik som Wilhelmina Skogh lät bygga finns inte kvar, men det var häftig att ha fått stå på platsen där allt började.
En byggnad som Wilhelmina Skogh lät uppföra är Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm.
Där brukar vi på Travel News köra Grand Travel Award. Det blir ingen gala i år på grund av corona, men vi siktar förstås på nästa år.
Grand Travel Award är Travel News starkaste varumärke och självfallet ska reseindustrins egen Oscarsgala leva vidare även om en fladdermus flippade ut i Kina för ett drygt år sedan.
Imorgon lördag återvänder jag till Stockholm och nästa vecka börjar arbetet på allvar med det första avsnittet av Travel News Talks, ett nytt tv-format med fokus på reseindustrin. Det kommer att bli en blandning av SVT:s Ekonomibyrån och Ekots lördagsintervju. Programmet kommer visas här på sajten och i våra sociala medier.
Premiär den 18 april på kvällen.
Första huvudgäst är Gunnar Larsson, Kammarkollegiets generaldirektör. Han ska få frågor om statens mångmiljonlån till paketreseföretagen och resegarantilagen som riksdagens civilutskott vill utreda. Vad kan bli bättre? Gunnars svar ska sedan analyseras av en expertpanel med gäster som tågexperten Mats Nyblom och Sofi Cederlöf, marknadschef på Flygresor.se.
Programmet ska gå tio veckor. Minst. Bokade gäster framöver är Vings vd Magnus Wikner, SJ:s vd Monica Lingegård, Skistars vd Stefan Sjöstrand och näringsminister Ibrahim Baylan. Det kommer även att bli ett kort nyhetsblock.
Jag hoppas att du kommer att uppskatta vårt program. Jag är stolt över att vi har fått det på fötter och är mycket tacksam för vår huvudsponsor First Card. Utan er hade det aldrig gått.
***
Och med dessa rader lämnar jag över till Wild & Crazy där jag skriver om Bromma och Skavsta.
Ha en skön helg så hörs vi på måndag.
4 kommentarer