I veckan åt jag lunch på Riche med min gamle vapendragare Claes de Faire. Han var redaktionschef på min tidigare arbetsplats Resumé och när jag fick sluta tog han över som chefredaktör. Få personer är roligare att skvallra med än Claes. Han har sina händer i otaliga syltburkar och läser det mesta som skrivs i media och sociala medier. Ungefär som undertecknad alltså.
Vi kom att prata om min favoritbok just nu. Hans-Gunnar Axbergers bok om Palmemordet. Det är en 456 sidor lång genomgång av alla fel som gjorts under utredningen. Det började med att den polischef som var först på plats fick en blackout. Han skulle leda arbetet, men drabbades av stora skälvan. Följaktligen blev det kaos på Sveavägen, ingen spärrade av Stockholm, ingen förhörde Lisbeth Palme på ett vettigt sätt och ingen letade efter kulorna. De hittades efter några dagar av privatpersoner.
Nästa morgon dök Hans Holmér upp på stationen och förklarade att han tog över utredningen.
Han gjorde därmed sin debut som mordutredare…
Det blev också hans sista utredningen någonsin.
”Följaktligen kläckte jag och Claes idén under vår måltid att man även borde öppna ett museum om Palmemordet. Ungefär som Avicii Experience eller Vasamuseet”
Hans-Gunnar Axberger är en av landets skarpaste jurister och följaktligen är hans text klar som vatten och vass som ett rakblad. (Jag älskar Björn Ranelids språk.) Möjligen är analyserna ibland en smula torra, men jag har under läsningen skrattat högt många gånger. Det är så många absurda vändningar i denna utredning.
Axberger strimlar förstås sönder även “min” mördare Skandiamannen Stig Engström. Men Axbergers uppgift är inte att hitta gärningsmannen efter 35 år utan att tydliggöra felen i statsapparaten när den drabbas av ett mord på sin statsminister.
Axberger skriver om ett Sverige som inte finns längre. Men som många, många människor är perverst intresserad av. Antalet poddar, böcker och filmer om mordet på Olof Palme blir ständigt fler och jag är övertygad om att Axberger inlaga skulle bli en utmärkt serie på Netflix i minst tio delar.
Följaktligen kläckte jag och Claes idén under vår måltid att man även borde öppna ett museum om Palmemordet. Ungefär som Avicii Experience eller Vasamuseet. Man skulle kunna skapa häftiga scenerier och utställningsrum. Bara tänk: Palmerummet! Hans Holmérs våta dröm i polishuset där hans innersta gäng satt och spånade fritt bakom skottsäkert glas. De hade förbjudna k-pistar under bordet. Det sorgliga PKK-spåret kunde bli ett rum, Sydafrika-spåret kunde bli ett rum, Skandiamannen skulle få ett stort rum, Christer Pettersson-rummet skulle förstås vara ett. Det sista går att kombinera med en bar där det bara serveras Baileys och Renat. Ebbe Carlsson-rummet med hemlig avlyssningsutrustning och det fantastiska brevet från justitieminister Anna Greta Leijon…
Åhh.
Man skulle kunna få provskjuta en Smith & Wesson och förstås skulle de delar av utredningen som är offentliga vara på plats så att alla “privatspanare”, jag menar förstås forskare, skulle kunna bläddra i pärmar och hitta på nya teorier om varför Palme mördades. Och hitta spår som inte är utredda tillräckligt väl.
Jag är övertygad om att varannan man som besöker vår huvudstad skulle vilja besöka detta museum. Jag har hitintills inte träffat en enda kvinna som är besatt av mordet, men kanske kan de shoppa på NK eller gå på Nordiska museet när deras män lever ut sina inre polisdrömmar.
(Jag får inte längre nämna Axbergers bok för min älskade fru eftersom jag pratat oavbrutet om den under vår semestervecka i Sydafrika.)
Claes och min tanke är att man kan lägga ner Vikingamuseet och köra Palmemords museet i deras lokaler. Men det vore förstås ännu bättre att ha verksamheten i Forum för levande historias lokaler i Gamla stan. Eller kanske någonstans ute på Djurgården i Björn Ulvaeus land.
Ja, ja, i teorin är det mesta så lätt att genomföra.
På väg ut från Riche hälsade jag på Sveriges i särklass mest framgångsrika flygbolagsdirektör. Den enda som gjorde vinst 2021 vad jag vet.
Hen satt vid bord 13 tillsammans med Northzones Hans Otterling. Kan du lista ut vad direktören heter och vilket flygbolag han är chef över så får du en gratis årsprenumeration på Travel News Premium.
Det är bara att mejla mig här.
Först till kvarn vinner.
Ha en skön helg så hörs vi igen på måndag.
2 kommentarer