Nu är det bara timmar kvar tills Eurovision rullar igång i min gamla hemstad Malmö. Det som skulle bli tidernas folkfest och sätta staden i mitt hjärta på världskartan ser ut att bli något annat. När kommunledningen i Skånes största stad bestämde sig för att satsa 30 miljoner på att få eventet till staden levde vi i en annan värld. Kriget i Gaza har omkullkastat allt och gjort många platser i världen till brytningspunkter.
I dagens Sydsvenskan läser jag att fyra av tio svenskar känner ganska stor eller mycket stor oro för säkerhetsläget i Malmö under Eurovisionveckan. Bland Malmöbor är känslan ännu större: 55 procent känner oro. Mer än hälften kommer inte att besöka centrum eller Hyllie under Eurovision. I Hyllie bredvid köpcentret Emporia ligger den nya arenan som fick SVT att välja just Malmö. I flera veckor har arenan byggts om för att funka när världens största tv-sändning kommer till stan.
Nu i efterhand hade det varit smartare att placera Eurovision i Umeå som ligger en bra bit från övriga Europa och saknar en stor befolkning med rötter i mellanöstern. Självfallet förstår jag de att människor som tvingats fly Palestina vill gå ut och demonstrera när Israel kommer till stan för att delta i en musiktävling. Det är en självklar demokratisk rättighet i ett europeiskt land som är förbjuden i de flesta muslimska länder.
”Förra gången var det 80 procent nöje och 20 procent säkerhet. I år är det 80 procent säkerhet och 20 procent nöje. Och ändå väntas runt 100 000 personer resa till Malmö för att delta i festligheterna kring den stora lägerelden”
När jag pratar med representanter för hotell- och reseindustrin som var med förra gången Eurovision arrangerades i Malmö 2013 så är det nya tongångar. Förra gången var det 80 procent nöje och 20 procent säkerhet. I år är det 80 procent säkerhet och 20 procent nöje. Och ändå väntas runt 100 000 personer resa till Malmö för att delta i festligheterna kring den stora lägerelden. Priserna på hotellrum är precis som under Taylor Swift-veckan i Stockholm i taket och det finns inte en enda ledig säng att uppbringa.
Det kommer dock att bli lediga hotellrum när de två semifinalerna är avklarade och halva gänget måste åka hem eftersom de inte fick någon plats i finalen. Det är många som hoppas att Israels bidrag åker ut redan i första rundan. Det skulle säkert ha en lugnande effekt. Men jag känner många som kommer att telefonrösta på Israels bidrag för att visa sitt stöd. Ja, den globala lägerelden är inte längre en bottenplatta för människor utan en sylvass brytningspunkt.
Worst case scenario är väl att Malmö förvandlas till en krigszon liknande den som uppstod under Göteborgskravallerna. Eller att det blir en stor terrorattack. Det vore en katastrof för Malmö som destination. Redan i dag är bilden av Malmö extrem på många platser i världen. Det är bitvis oförtjänt tycker jag som är där flera gånger om året och aldrig någonsin känt mig otrygg eller rädd. Men Malmö är en stad med många problem. I söndags intervjuade DN en känd Malmö-Iman som uppmanade sin församling att inte titta på SVT eller läsa Sydsvenskan. Jag har själv hört honom säga att han ska slåss som ett lejon mot alla som kritiserar hans religion.
Samtidigt, om staden klarar trycket och lyckats genomföra ett lyckat arrangemang där alla som vill får demonstrera utan att det leder till kravaller och stenkastning så kan berättelsen ta en annan vändning.
Det finns så många anledningar att älska landets tredje största stad. Sedan jag flyttade 1999 har antalet restauranger man vill besöka blivit oräkneliga. Staden har fått ett gäng nya badplatser och blivit en sommardestination av rang. Staden har landets bästa fotbollslag. Malmö har fått ett gäng nya hus som vittnar om stort mod hos byggare och arkitekter med Nordens mest ikoniska skyskrapa Turning Torso som självklart utropstecken. Kan den bilden spridas till världens alla hörn via världens mest sedda tv-program så kan Malmö få ett lyft som håller i sig.
Jag håller tummarna för Malmö. Den 10 juni kommer Travel News Business Forum till Scandic Triangeln och då kommer vi att utvärdera läget och blicka framåt.
Och med dessa ord tar vi snart helg och hörs igen på måndag.