Det roligaste med att vara chefredaktör på Travel News är kontrasterna. Ena dagen är det 50 gubbar i fula kostymer och två elegant klädda kvinnor som lägger pannan i djupa veck när regeringen vill lägga ner Bromma flygplats. Platsen var Stockholms handelskammare i måndags på Brunnsgatan 2. Läs gärna mer om detta möte här.
Nästa förmiddag är det pressvisning på Nordiska Museet för utställningen NK:s Franska damskrädderi. Från 1902 till 1966 kunde kvinnor gå till Nordiska Kompaniet och beställa en unik klänning som sedan syddes upp för hand av ett femtiotal sömmerskor. Det fanns två sorter, de som sydde aftonklänningar och de som gjorde kappor och dräkter. De hade olika utbildning. Två mannekänger arbetade heltid på NK:s Franska damskrädderi, en hette Greta Gustafsson, hon bytte sedermera namn till Gabro och blev Sveriges första filmstjärna.
På denna sammankomst i Nordiska museet var det tre män och 50 damer i eleganta kläder. Här fanns det inte djupa veck i pannan, men väl många hänförda ögon och munnar.
Det var ganska många långa blondiner i helsvart drapering. Här och var syntes ibland färgen mörkröd och enstaka kindpussar. Vi är trots allt dubbelvaccinerade.
Utställningen på Nordiska Museet är sagolikt vacker och en hyllning till handarbetet.
Haute couture inom kläder finns inte riktigt längre i Stockholm.
Istället har vi fine dining som är en gastronomisk motsvarighet till att 50 sömmerskor syr upp en cocktailklänning som ska provas minst tre gånger innan det är tid att gå på kalas. På Stockholms finaste restaurang (Frantzén enligt Guide Michelin) arbetar ungefär samma mängd människor för att 21 gäster ska äta lunch i några timmar. Det säger sig självt att med dessa förutsättningar skapas det ganska invecklade rätter. Det blir så när många genier ska samverka för att en hungrig kroggäst ska få något i magen.
Det blir också ganska dyrt.
En måltid för två på de restauranger som i veckan fick stjärnor i Guide Michelin i Norden kostar sällan mindre än 5000 kronor och ofta det dubbla. En klänning på NK:s Franska damskrädderi back in the days kostade runt 100 000 kronor i dagens penningvärde. Att ett plagg eller en måltid kostar dessa summor tycker många är provocerande. Men jag blir glad att det finns människor som har plånboken och väljer att lägga en rejäl slant på något som skapar många unika arbeten.
Personligen köper jag de flesta av mina kläder på H&M och jag handlar mat på Willys. Men när jag blir miljardär kommer jag att ha ett stambord på Aira (en stjärna i årets upplaga av Guide Michelin) och sitta där i mina handsydda kläder och skor.
Fram till detta sker fortsätter jag att uppskatta kontrasterna i mitt yrkesliv här på Travel News. Har tyvärr en känsla av att dessa slipas av när man klättrar i pyramiden. Men det kan vara en fördom eller kanske avundsjuka…
När jag står på toppen återkommer jag med en rapport.
Nu byter vi ämne.
***
Veckans roligaste nyhet är förstås att regeringen å ena sidan lägger 112 miljoner på en utställningslokal i Dubai, samtidigt som man avråder människor att resa till Dubai. Travel News reporter Leif Holmkvist har skrivit två artiklar om detta som är mycket uppskattade. Hur går detta ihop, jo det är okej med affärsresor till Dubai, men turister ska stanna hemma… Alltså, pandemin har framkallat ett vansinne som man liksom bara kan skratta åt. Och gråta en tår om du säljer resor till fjärran länder.
Denna självlysande nyhet inkom efter ett tips från en läsare.
Jag älskar att få sådana tips. Sitter du på något som kan bli en nyhet för reseindustrin så tveka inte att mejla mig eller Leif Holmkvist. Vi arbetar med grundlagens källskydd och skulle aldrig avslöja vem vi får tips av. Just i fallet Dubai var detta inte ett gigantiskt avslöjande, men det blev en bra rolig nyhet som avslöjar maktens dubbelmoral. Sånt vill man alltid har mer av.
Undrar du vad jag gör denna eftermiddag? Äter Sebastian Gibrands tävlingsrätter inför Bocuse d’Or Europe. Det ska bli en sann njutning.
Och med dessa ord går vi över till veckans Wild & Crazy-krönika.