Idag blir det en förvirrad krönika. Jag befinner mig nämligen åter på resande fot. En av de stora privilegierna med att vara chefredaktör på Nordens största affärstidning är att få se och uppleva det vi skriver om. Det är självfallet en extrem förmån att äta ljuvlig mat, hänga på fantastiska hotell och besöka platser som det är väldigt dyrt att resa till. Men någon måste ju göra det om det ska bli en insiktsfull bevakning av reseindustrin. För samtidigt som jag njuter, lär jag mig mycket om vårt bevakningsområde och det är denna kunskap som är grunden när vi skriver artiklar här på Travel News.
Se unika filmer och bilder på Travel News Instagram från Maryhill Estate här.
För det mesta reser jag alltid så kostnadseffektivt som möjligt, följaktligen tog jag i tisdags Snälltåget från Stockholms central till Skåne. Det är ofta halva priset jämfört med statliga SJ:s tåg. Och visst, vissa vagnarna är ibland från 50-talet, men Snälltåget har en restaurangvagn som är ljuvlig. Stjärnkocken Tareq Taylor har gjort menyn. (Han är inte mest känd för att han var konferencier på Grand Travel Award 2022, men vi är stolta över att han var hos oss då.) Samarbetet mellan tåget och kocken är ingen slump. Tareqs restaurang och Snälltågets kontor i Malmö ligger vägg i vägg på Norra Vallgatan.
Jag skriver dessa rader ytterligare några meter från dem på samma gata. Du som kan Malmö förstår förstås att jag är på anrika hotell Savoy. Här har jag varit många gånger under mina första 30 år i Skåne huvudstad och även efteråt. Savoy har en historia som många yngre hotell skulle hugga av ett finger för. Två tunga milstolpar är Fritiof Nilsson Piratens böcker och förstås Sjöwall Wahlöö bok “Polis, polis, potatismos!” som både blivit film otaliga gånger, men också en utställning på Malmö konsthall. Jag och min älskade hustru träffade den nuvarande konsthallschefen Mats Stjernstedt av en slump på Triangeln i onsdags. Han bjöd in oss till sin arbetsplats 50-årskalas i mars nästa år. Jag och Mats drev Galleri Rum i Malmö på nittiotalet. Malmö Konsthall är en av de viktigaste platserna i mitt liv. Det var där jag sjösatte min första publikation tillsammans med min gode vän Anders Sjöstedt. Konstmagasinet Beckerell som blev startskottet för min karriär.
”Maryhill Estate är det bästa ESS Group någonsin gjort och spelar i en högre division än det mesta som finns i Norden. Men smakar de så kostar det. Det talas om en investering på svindlande 700 miljoner kronor”
Tillbaka till Savoy. Hotellet är just nu inkapslat i en skyddsduk eftersom det pågår en stor renovering av fasaden. Utsidan ska vara färdigrenoverad i vår och då vara “gammal rosa”. När jag träffade Elites vd David Halldén på Pandox-dagen för några veckor sedan föreslog jag att han skulle bygga ett spa i källaren på Savoy för att skapa ny buzz. Han förklarade då att det var omöjligt eftersom källaren inte var byggd för detta. Det är inte lätt att anpassa en gammal fastighet till moderna gästers behov. Det borde inte vara så svårt tänker jag, men då tipsade min fru mig om att Malmö Live, några meter bort, fick nej av byggnadsnämnden i Malmö kommun när de ville bygga Malmös första riktiga spa. Det skulle kräva, enligt politikerna, några fula pelare på utsidan som de INTE KAN ACCEPTERA. Suck. Ännu en förklaring till varför reseindustrins del av BNP i Sverige ligger och stampar på under 2 procent. En av stans bästa hotelldirektörer Jens Lyckman på Malmö Live lovar som tur är i lokaltidningen att inte ge upp.
Jag är i Skåne av lite olika anledningar, som alltid när jag reser försöker jag banka ihop så mycket som möjligt att skriva om för att motivera kostnaderna. Men mitt huvuduppdrag är att besöka nyöppnade Maryhill Estate och intervjua högsta chefen Robert “Bobbo” Nilsson. Det gjorde jag i onsdags och torsdags. Jag ska inte föregripa min längre text som kommer nästa vecka. Men Maryhill Estate är det bästa ESS Group någonsin gjort och spelar i en högre division än det mesta som finns i Norden. Men smakar de så kostar det. Det talas om en investering på svindlande 700 miljoner kronor. Det kommer att ta några månader innan all logistik sitter som hand i handske, men till sommaren kommer detta att bli den självklara destinationen för alla som vill ha ett extraordinärt dygn på en resort i Norden. Det kommer att vara lång kö för att hänga vid poolen och Bobbo kommer ångra att han inte byggde fler rum än de 167 rum han har idag.
Vad kan jag mer berätta om denna resa? Massor förstås, men det var vi vid ett senare tillfälle.
Ha nu en skön helg så hörs vi igen på måndag.
Se unika filmer och bilder på Travel News Instagram från Maryhill Estate här.