Annons:

Fredagskrönikan: Därför hatar de stora medierna i Sverige turism

Nyligen tog jag en AW med en av Travel News mer engagerade läsare: världsreportern Staffan Heimerson. Vi sågs på Operabaren i Stockholm och hade med oss våra älskade fruar. Staffan sa mycket intressant. En av de saker som stannat kvar hos mig är balansgången som en liten branschtidning som Travel News har att följa varje dag. Tidningen får inte vara för snäll för då vill ingen läsa den. Men den får inte heller vara för elak för då blir alla arga på den. Mitt rättesnöre i denna process är reseindustrin, vad gagnar den näring vi är satta att bevaka. Då måste jag erkänna att det blir lite slagsida mot staten och de företag som staten äger. Exempelvis infrastrukturminister Andreas Carlson, SJ och Swedavia. Och kanske är jag lite för snäll mot privata kapitalister som Petter Stordalen och Leija Graf. Men utan modiga, roliga och smarta entreprenörer blir det ingen reseindustri.

 När det kommer till riksmedier som de stora dagstidningarna och public service så heter rättesnöret allmänintresset. Exakt vad detta innebär är mycket svårt att veta, men grunden tycks vara att man absolut inte ska vara nyfiken på något som finns långt borta. I sommar har det rasat en debatt om turism och undertonen som jag uppfattar den är att turister är ett jävla pack. I Dagens Nyheter fick två kvinnor bre ut sig om hur de kände när det kom turister till Visby. Rubriken var: ”Visbybor plågas av turism: Känslan är att bo i ett zoo”. Den meningen kan bara skrivas av en redaktör som hatar turism och som väljer att lyfta fram två rättshaverister framför några av de tusentals personer på Gotland som lever och arbetar med turism. Om de två kvinnornas fantasier slog igenom skulle ön plågas av stor arbetslöshet och ekonomisk katastrof. 

Det är också allmänintresset som ger ett gäng fina kulturskribenter rätt att jaga filmaren Ruben Östlund med blåslampa för att han besökt en liten filmfestival i Georgien. Skribenterna har vad jag förstår aldrig varit i närheten av Georgien, men har tvärsäkra uttalanden om att ett besök i landet innebär ett direkt stöd till det ryska anfallskriget mot Ukraina.

Eftersom det tycks som om Östlunds besök i Georgien sammanstrålade med mitt eget besök i landet så kan jag berätta att Georgien är som alla länder en komplex mosaik av människor med olika åsikter. Några vill säkert att landet ska införlivas i Ryssland precis som när Sovjet styrdes av Georgiens mest kända politiker Stalin. Men många andra vill att landet ska närma sig väst och både gå med i Nato och EU. De flesta bryr sig inte det minsta om politik utan vill bara överleva och se till att deras barn får det bättre än sina föräldrar. Att resa till Georgien är på många sätt som att resa till femtiotalet i Sverige. 

Jag har aldrig varit i ett land mer fler EU-flaggor än Georgien. Jag har heller aldrig varit i ett land där så många kor, grisar, hästar, getter och kalkoner betar i väggrenen helt utan några koppel. Jag är helt övertygad om att när en regissör som Ruben Östlund kommer på besök och visar sina, enligt mig, extremt pretentiösa filmer så tar landet ett litet steg i rätt riktning mot demokrati och öppenhet. Jag tycker till och med att mitt besök som helt vanlig turist gör samma sak. (Läs gärna min resedagbok från Georgien i Travel News systertidning RES här.)

I min värld är turism en god kraft som ger var tionde människa i världen ett arbete att gå till och en möjlighet att försörja sig själv. Att jag med dessa radikala åsikter är i kamp mot det rådande allmänintresset i Sverige tycks uppenbart. Och jag finner det härligt, hela mitt liv har jag velat stå på barrikaderna och simma mot strömmen.    

Nu börjar hösten på Travel News och vi har mycket att se framemot. Förutom att producera en daglig affärstidning om världens roligaste näring har vi en mängd händelser att se framemot. Den 9 september kommer vi till Göteborg och kör Travel News Business Forum. Den 12 september är det Travel News Studio på Hotel Kung Carl i Stockholm om resejournalistik i TikTok-eran. Och den 2 december blir det Travel News Market. Jag hoppas att vi ses här i spalterna varje dag och förstås på event. 

Ha nu en skön helg så hörs vi igen på måndag. 

 

2 kommentarer

  1. Janne: Jag hade ingen aning om att Ruben varit i Georgien. TN är den enda nyhetsblaska man behöver. 👍🏼 Svara
  2. Maria: Detta är bland det bästa jag läst från dig - har precis haft samma tankar och förundras över 'hatet' mot turism och resor i tidningarna. Så fort ett plan är försenat är de största rubrikerna i blaskorna hur man sätter dit resebyrån och får tillbaka sina pengar för att inte bli lurad eller hur dåligt det är att resa - aldrig de positiva sidorna just att turismen bidrar till att målen för 'Agenda 2030' blir lättare att nå då det ej skall finnas fattigdom etc etc vilket är en del av hållbarhet. Bravo Viggo ! Svara

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

2 kommentarer Öppna