Annons:

Fredagskrönikan: Därför är danskjävlarna bäst!

Skriver dessa rader på Kastrup, Nordens bästa flygplats. Kom hit med tåg från Svalöv, en liten by mellan Landskrona och Eslöv i Skåne. Biljetten hit bokades i Skånetrafikens app och prislappen för två var under den för en enkelbiljett med Arlanda Express. Kastrups flygplats är bäst inte bara på antal flygbolag och internationella linjer utan även för att man lagt säkerhetskontrollen i mitten av flygplatsen och inte på ena sidan som på Arlanda. Det innebär att Kastrup sätter passagerarnas möjlighet att komma i tid till sina plan framför att erbjuda shopping. Tänk, då blir man mindre stressad och kan i lugn och ro välja rätt parfym och även hinna med en croissant. 

Danmarks största arbetsplats Kastrup är förstås mer än bara en flygplats, den är ett nav kring vilken hela Danmarks turism snurrar. I en utmärkt artikel i DN läser jag att Danmark gått om Sverige när det gäller utländska gäster, trots det faktum att danska kronan är värd mer än 50 procent över vår svenska. Varför undrar reportern? Och svaret är att de danska turistupplevelserna är bättre än de svenska. 

Jag var här förra helgen och kan bara hålla med. Tivoli är en bättre nöjespark än både Liseberg och Gröna Lund. De två senare har målgruppen familjer. Tivoli i Köpenhamn har målgruppen alla som vill ha en upplevelse i världsklass i en magisk miljö på exakt rätt ställe. Det innebär att det är på Tivoli som man bjuder in den svenska stjärnkocken Fredrik Berselius och hans tvåstjärniga restaurang Aska för ett två veckor långt gästspel. Hur maten smakade kan du läsa i min resedagbok i Travel News systertidning RES

I Köpenhamn har privata institutioner och kollektivtrafiken gått samman och skapat ett suveränt Copenhagen Card som gör att man som besökare kan göra sig sömlöst i staden både med kollektivtrafiken och den röda hopon hopoff-bussarna och komma in var man vill. Vi besökte bland annat mitt favoritmuseum i världen Glyptoteket och Guldkulan, en gyllene boll högst upp i Vår frälsares kyrka mitt emot fristaden Christiania. I år fyller kortet 40 år. I Stockholm har jag många gånger efterlyst något liknande, men får hela tiden höra att det är omöjligt. Det är svaret oavsett om man pratar med SL eller Visit Sweden. I Stockholm har man gjort fler försök med hyrcyklar, men alla har misslyckats. I Köpenhamn finns fler operatörer att välja mellan, vi testade Donkey Republic och de kan jag verkligen rekommendera. 

Nya hus.

Vi bodde på Papirøen i nyöppnade 25H:s andra enhet i Köpenhamn. Den tyska hotellkedjan som är en del av Accor sedan 2021 öppnar snart två enheter i Oslo. Svensken Erik Nissen och hans designfirma Stylt att har fixat inredningen. Den fungerar suveränt i den nybyggda fastigheten som i sin tur smälter in fint i den gamla vackra hamnkvarteren. På ena sidan bebyggelse från 1600-talet i Christianshavn, på andra sidan gamla industri- och hamnkvarter vid namn Reffen. Mellan dessa områden cyklar man tillsammans med alla andra i staden. Bilar lyser med sin frånvaro, Danmark saknar en bilindustri, kan det vara förklaringen? Att röra sig i en storstad på cykel är en befriande känsla. Naturligtvis förstärks denna känsla av att stanna till vid en Food market och beställa in underbar mat och ett glas vin som förstås serveras i ett glas av glas. Som ni märker är jag förälskad i Dronningens By, min pappa föddes här så det är lite som att komma hem. 

Men nu ska jag till en helt ny destination i mitt liv: Batumi i Georgien. Det ska vara ungefär som i Dubai, säger de som vet, men snart har jag en egen åsikt. Den kan du läsa om i min resedagbok som börjar i Travel News i morgon. 

Ha nu en skön helg så hörs vi i nyhetsbrevet på måndag. 

 

  

En kommentar

  1. Jan Wigsten: Helt rätt om Arlanda. Även som frekvent gäst missade jag sist för min hemresa med SK till Visby. Att in-checkningen förut var på T4 framgick bra av bekråftelsen. Men av boardingkortet förstod jag inte snabbaste vägen från T5 till gate. Det var nämligen A33 någonting, men den närmaste säkerhetskontrollen var stängd. Då fick jag gå hela vägen runt om butikerna, och däefter hela vägen till gate- Jag upptäckte först då att min gate var på T4. Alltså hade det gått gå hela vägen genom Skycity till T4, som nog inte hade varit en hel kilometer.........varför checka in på T5 om gate ändå är på T4? Det är så konstigt och fyrkantigt och vid check-in borde de tipsa om närmaste vägen. Svara

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

1 kommentar Öppna