– Det är hedrande att få detta erkännande. Det betyder mycket att se vår matlagning uppskattas, och jag är tacksam för mitt team som gör detta möjligt, säger Florencia Abella i en skriftlig kommentar.
Uppvuxen i Campana utanför Buenos Aires har hon inspirerats av argentinska asado-traditioner, vilket präglat hennes sätt att arbeta med eld. På Ekstedt har hon vidareutvecklat detta till en metod där precision och hantverk står i fokus.
Under hennes ledning har restaurangen expanderat och utökat sin meny med rätter där eld spelar en avgörande roll, såsom flambadou-grillade ostron och eldbakad sparris med fermenterad nässelsås.
Falstaff, en av Europas ledande mat- och dryckesguider, betygsatte även Ekstedt med 96 poäng, vilket placerade restaurangen på femte plats i Sverige. Ekstedt ingår i Stureplansgruppen, en av Sveriges största aktörer inom restaurang-, hotell- och nöjesbranschen.
Se hela rankingen här>>
Faktaruta: Falstaff
- Grundat: 1980
- Ursprung: Österrike
- Fokus: Mat, vin och resor
- Publikationer: Restaurang- och vinguidesystem, magasin, digital plattform
- Verksamhetsområde: Europa, med särskilt fokus på tyskspråkiga länder och Norden
- Falstaff Nordic: Lanserades för att lyfta fram restauranger, kockar och dryckeskultur i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island
- Betygssystem: Skala upp till 100 poäng, baserat på anonyma tester och expertbedömningar
- Målgrupp: Mat- och vinintresserade konsumenter, samt branschfolk inom restaurang och vinproduktion
Faktaruta: Florencia Abella
- Född: 1985, Campana, Argentina
- Nuvarande roll: Kökschef på Ekstedt, Stockholm
- Bakgrund: Uppvuxen i Argentina, inspirerad av familjens asado-traditioner
- Karriär: Har arbetat på flera internationella topprestauranger, bland annat El Celler de Can Roca (Spanien) och Grand Hotel (Stockholm)
- Utmärkelser: Utsedd till Chef of the Year i Falstaff Nordic 2025
- TV-framträdanden: Deltog i Kockarnas Kamp på TV4 år 2023
- Matfilosofi: Eld som central teknik, kombinerar rustika smaker med gastronomisk precision
- Övrigt: Första kvinnliga kökschefen på Ekstedt, där hon arbetat sedan 2018