Turistskatten, även kallad ”ekoskatt”, höjs markant under de mest intensiva sommarmånaderna mellan juni och augusti.
Prispåslaget varierar beroende på boendekategori. För budgetresenären innebär det att den lägsta skatteavgiften per natt går från 1 till 2,5 euro. För den som checkar in på en femstjärnig resort höjs kostnaden från 4 till 6 euro. Kryssningsresenärer får avgiften tredubblad, från 2 till 6 euro per natt.
Samtidigt slopas skatten helt i januari och februari – ett försök att förlänga säsongen på öarna. Enligt myndigheterna ska intäkterna gå till miljöprojekt, men i praktiken har skatten använts till en rad andra ändamål, bland annat en covid-stödfond.
För turister innebär skattehöjningen en tydlig kostnadsökning. Ett par som besöker Balearerna i två veckor under högsäsong kan nu behöva betala upp till 56 euro extra i skatt.
Samtidigt införs en ny avgift på hyrbilar för att kompensera för föroreningar från turistfordon. Den kommer att ligga på 30 till 80 euro, beroende på bilens utsläpp och hur länge den används på öarna. Även hyrbilsföretag som transporterar fordon till öarna inför högsäsongen omfattas.
Hyrbilsorganisationen Baleval kallar skatten ”diskriminerande och endast ett sätt att öka intäkter” och menar att den inte kommer att lösa Balearernas ökända trafikproblem under sommaren.
Kritiken från näringslivet har inte låtit vänta på sig. På Mallorca varnar exempelvis hotellägare för att skattehöjningen riskerar påverka turisternas konsumtionsvilja, vilket i längden även kan slå mot butiker, restauranger och nöjesliv.
De sedan tidigare införda hårdare regler mot olagliga uthyrningar ser hotellnäringen däremot positivt på. Nya korttidsuthyrningar i flerfamiljshus förbjuds helt, och krav på renoveringar av befintliga boenden skärps. Uthyrningsplattformar och fastighetsägare blir ansvariga för eventuella regelbrott och maxbeloppet för böter höjs till 500 000 euro.
Bakgrunden är situationen på bostadsmarknaden, där turismen kraftigt pressat upp hyrorna. En studie från bostadsplattformen Fotocasa visar att den månatliga snitthyran på Balearerna de senaste tio åren ökat från 562 till 1 451 euro, med ännu högre nivåer i turisttäta områden som Palma de Mallorca.
Turismen står för över hälften av Balearernas BNP och drog in 22,4 miljarder euro under 2024. Trots debatten om överturism fortsätter näringen att växa – förra året besökte 18,7 miljoner turister öarna, en ökning med 5 procent jämfört med året innan.
Margalida Prohens, regionpresident för Balearerna, öppnar nu för en ännu mer drastisk åtgärd: ett numerärt tak på antalet turister. Det vore i så fall första gången en sådan begränsning införs på öarna.
Enligt de lokala myndigheterna är förändringarna en nödvändig anpassning. ”Vi måste styra turismen mot hållbarhet och invånarnas välmående”, lyder budskapet. Frågan hur turisterna kommer att reagera återstår – och om ökade kostnader och striktare regler skapar högre intresse för andra Medelhavsdestinationer i stället.