Annons:

Visita: ”Besöksnäringens akuta läge kräver mer stöd”

Regeringens alkoholstopp och skärpning av andra restriktioner har kraftigt förvärrat läget för besöksnäringen. För att undvika att ännu fler förlorar jobbet och företag går i konkurs krävs förstärkta och förlängda stöd, skriver Visita i en hemställan till regeringen, enligt ett pressmeddelande.

När regeringen infört förbud mot försäljning av alkohol efter klockan 22 och även skärpt andra restriktioner har intäkterna störtdykt för den svenska besöksnäringen. Till exempel är hotellens omsättning ner över 75 procent den senaste veckan, jämfört med förra året. Och restaurangerna har tappat nästan 70 procent. Läget är akut och för att rädda jobb och företag måste regeringen snarast förbättra stöden.

– Situationen är extrem och blir värre för varje dag som går. Regeringen måste presentera förstärkta, förbättrade och förlängda stöd som på riktigt kan rädda jobb och företag, säger Jonas Siljhammar, vd Visita i ett pressmeddelande.

Över 100 000 människor har redan förlorat jobbet, är varslade eller permitterade i besöksnäringen. Och risken är att siffran stiger ytterligare efter de senaste restriktionerna. För att undvika att ännu fler varslas och sägs upp måste regeringen bland annat förbättra omställningsstödet så att fler kan få stöd och större del av kostnaden täcks samt återigen göra det möjligt att permittera på 80 procent.

– Sitter regeringen kvar på sina händer och låter jobb och företag försvinna är det framförallt unga och nyanlända som drabbas. Det blir en skyhög kostnad för samhället som är svår att reparera, säger Jonas Siljhammar i ett pressmeddelande.

4 kommentarer

  1. Erik: Och det är naturligtvis rimligt att statskassan ska tömmas för att utföra livsuppehållande åtgärder på krogar och hotell i t.ex 6 månader för att de ändå ska gå under när stödet upphör?
  2. Martin: Erik, det verkar som du hellre ser att branschen (för du verkar dra alla över en kam) går under? Alla som kastas ut i arbetslöshet, vem tror du får betala för dem? Jo du och jag via skattsedeln. Rimligen låter man branschen få förutsättningar att hålla igång med "livsuppehållande åtgärder", och behålla sin personal, istället för att låta all kompetens försvinna ut. När det väl vänder då garanterar jag att både du och gärna vill nyttja branschen igen.
  3. Erik: Okej jag formulerade mig väl fel. Men det jag främst menar är, att eventuella stöd främst ska gå till de bolag som har svårt att klara sig själva. Våra skattepengar ska inte gå till redan kapitalstarka bolag med aktieägare och investerare som bara vill ha pengar. Som typ Scandic. Då ser jag hellre att de stöd som ges ut, i första hand går till fristående, privatägda eller mindre hotellkedjor och krogar
  4. Jonathan: Jag håller med Erik. Men i första hand är det "ägarna" och aktieägarna som skall ta sitt ansvar för sina hotell och restauranger och skjuta till pengar. Pandemin och restriktioner är inget som samhället bär ansvar för och skall inte heller bestraffas för (genom att vara tvungna att betala ut bidrag) utan restriktioner sätt för samhällets bästa, dvs alla i samhället och inte bara de som arbetar inom hotell och restaurangsektorn. Bidraget till överlevnad skall vara i någon form av lån som skall betalas tillbaka till statskassan innan aktieutdelning sker till ägarna. På så sätt sker en, för samhället, rättvis användning av skattebetalarnas pengar. Att säga att om man inte för stöd så finns inga hotell och restauranger kvar så kan man också säga utan restriktioner så finns där inga människor som kan komma till hotell och restauranger... men det begriper inte alla.