Mellan 1 och 15 mars rapporterades 4 669 varsel in till Arbetsförmedlingen. Under hela mars 2019 var siffran 3 292. Den största ökningen har skett inom hotell- och restaurangbranschen samt inom sektorn personliga och kulturella tjänster.
– Regeringens krispaket syftar till att arbetsgivarna inte ska behöva säga upp sina anställda. Vår bedömning är att det kommer att dämpa effekterna och alla varsel leder inte till uppsägningar och arbetslöshet, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.
Enligt Hotell- och restaurangfacket är de inrapporterade varslen i underkant. Facket har fått reda på 6 000 varsel hittills och fler kommer att läggas i närtid, säger ordförande Malin Ackholt.
– Vi vet att vi kan vänta in varsel på ytterligare 4 000 och enligt arbetsgivarna så är det ungefär 10 000 personer som har blivit av med sina extraanställningar, de får inga nya arbetstimmar.
Det är långt ifrån alla som varslas om uppsägning som verkligen blir av med jobbet efter förhandlingen med facket. Mellan 1985 och 2009 blev en av fem som varslats arbetslös och under finanskrisen 2008-2009 var det två av fem som blev uppsagda, enligt Arbetsförmedlingen.
– Jag tror att det är väldigt många av dem som är varslade i dag som kommer att bli av med jobbet, säger Malin Ackholt.
Enligt Annika Sundén på Arbetsförmedlingen har personer som har haft jobb och fäste på arbetsmarknaden ofta goda chanser att hitta ett nytt jobb.
– Arbetsförmedlingen har också inlett dialoger med trygghetsorganisationerna för att hantera den här situationen, säger hon.