Annons:

Premium

Unik genomgång av 290 kommuner: Här är turismen en basnäring

De två svenska kommuner där besöksnäringen spelar störst roll hade två helt olika upplevelser av pandemin. I Åre klarade man sig väldigt bra och fick både nya gäster och invånare. I Strömstad betydde den stängda gränsen mot Norge att en betydande del av affärerna försvann över en natt. Text: Janne Sundling

”Ett mått på betydelsen av besöksnäringen i Stockholm är att den sysselsätter lika många invånare som hela Alingsås befolkning”

Nära var tjugonde anställd jobbar inom besöksnäringen, i siffror räknat runt 218 000 personer eller 4,5 procent av de anställda. 

Travel News har undersökt var besöksnäringen har största betydelse för sysselsättningen i kommunerna utifrån SCB:s arbetsmarknadsstatistik. 

Lite är det en underskattning av betydelsen. Besöksnäringen rymmer en rad yrkeskategorier som inte finns särredovisade i SCB:s statistik, där de flesta går in under hotell och restaurang.

Men spridningen från Strömstad och Åre, där näringen står för mer än tio procent av jobben till Ale utanför Göteborg där de bara svarar för 1,4 procent är påtaglig.

På tredje plats på tio-i-topplistan kommer Sigtuna där alla verksamheter runt Arlanda gör detta till en basnäring. För fyran Båstad finns en historisk tradition som ”sommargästerna” återkommande resmål.

Stockholm är den enda storstaden på tio-i-topplistan. Ett mått på betydelsen av besöksnäringen i Stockholm är att den sysselsätter lika många invånare som hela Alingsås befolkning.

På länslistan är det jämnt skägg i topp mellan Stockholm och Gotland, med Jämtland som trea.

Besöksnäringen skapar också fler jobb i andra branscher. 

Åre 12 271 invånare
Befolkningsökning 2018-2021: 6,4 procent – nionde högst i Sverige
Andel företagare 13,4 procent – näst högst i Sverige
Nyföretagande per 1 000 invånare 18,7 procent – tredje högst i Sverige
Största privata arbetsgivare: Skistar 275 anställda

– Besöksnäringen är jätteviktig i Åre. Har du fått fram tio procent är det förmodligen de som jobbar direkt mot gästerna. I nästa lager är det långt många fler. Som till exempel bygger åt besöksnäringen, säger Johan Bürger Hyllienmark, näringslivschef i Åre kommun.

Johan Bürger Hyllienmark

”Vi hade en sommarsäsong med rekordsiffror i Åre”

Men i mars 2020 fanns en stor osäkerhet i hur de som skidort skulle drabbas av coronaspridningen.

– Generellt klarade vi oss bra, eller väldigt bra. Vi hade en sommarsäsong med rekordsiffror i Åre. Sedan hade vi de med hårdast restriktioner som restaurang, som drabbades. I inledningen var det väldigt höga tal och många uppsägningar, men det hämtade sig ganska väl efter våren 2020.  

Uppfinningsrikedom och trendkänslighet gjorde att man fann nya målgrupper, med rörligt friluftsliv under sommartid med leder för vandring och cykel.

– Under pandemin var det många som inte varit i fjällen tidigare som var här första gången. Och många har valt att bosätta sig här. 

– Det vi ser i färsk rapport är att företagstjänster är något som växt mycket hos oss. Det är kopplat till pandemin. Företagare har flyttat hit och tagit med sig verksamheten. Besöksnäringen är störst, handeln tvåa och i dag är företagstjänster på tredje plats, säger Johan Bürger Hyllienmark.

”2019 omsatte detaljhandeln över 9 miljarder kronor i Strömstad och stod för vart fjärde arbetstillfälle i kommunen”

När restriktionerna lättade kom i stället nästa bakslag. Kriget i Ukraina har lett till högre priser och höjda räntor. 

– Vissa kommer ha det lite ansträngt i vinter. Men bokningsläget ser bra ut och jag tror många prioriterar att åka på skidlov. Och fler väljer svenska fjällen med tanke på kronan ställning mot länderna i Alperna, säger han.

Strömstad.

I mitten av mars 2020 förändrades stadsbilden helt i bohusländska Strömstad vid norska gränsen. Livsmedelsbutiker, hotell och restauranger som tagit emot norska besökare i mängder stod plötsligt tomma.

2019 omsatte detaljhandeln över 9 miljarder kronor i Strömstad och stod för vart fjärde arbetstillfälle i kommunen. Besöksnäringen blev lika starkt påverkad. Arbetslösheten ökade från 4-5 procent till 11 procent.

Strömstad Spa & Resort.

Det stora hotellet Strömstad Spa & Resort norr om centrum hade runt 80 procent av sina gäster från Norge. Men nu stängdes i praktiken gränsen.

– I mars 2020 var det som om marknaden försvann på några dagar. Vi fick ställa om till ny målgrupp, med svenska gäster, och det gick rätt bra med det under sommaren, säger Linda Einarsrud, vd på Strömstad Spa & Resort.

Linda Einarsrud, vd på Strömstad Spa & Resort.

Under hösten tog de ändå beslutet att stänga och passade på att göra en stor om- och utbyggnad av sin lobbybar som ska erbjuda bland annat ostron och champagneprovning och ombyggnad hotellköket. 

Nu efter att ha stängt i två år öppnar de igen till påsk.

– Sett till nuläget ser det ut som konferensmarknaden återhämtat sig bra. Vi har en konferenskapacitet på 500 besökare och 232 rum. För fritidsresenärerna har vi en produkt för de som vill unna sig lite saker. 

De räknar också med fler svenska gäster. Under pandemin ökade samarbetet mellan besöksnäringen och kommunen för att stärka marknadsföringen av Strömstad inom landet.

– Det är nog en av de viktigaste lärdomarna under pandemin: nu arbetar vi tillsammans för att stärka Strömstad som destination. Vi samarbetar kring aktiviteter och marknadsföring både mot Sverige och Norge. Vi har också haft en dialog kring utbildningar på gymnasieskolan utifrån näringslivets behov. Till exempel har det startats en massageutbildning med elva elever, säger Linda Einarsrud. 

Under pandemin satte de också igång arbetet med att låta hotellet växa ännu mer. I dag finns en detaljplan framme som möjliggör en rejäl utbyggnad.

– Vi har en framåtlutade inställning och tror på Strömstad som destination. Nu finns en detaljplan och sedan ska vi söka bygglov. I etapp ett blir det en utbyggnad till 400 rum, med etapp två 450-500 rum.

– Vi har ett perfekt läge som staden vid havet. Med ett stort utbud men med småstadens charm. Här finns allt. Och vi ligger precis mitt emellan Oslo och Göteborg, säger Linda Einarsrud och ser fram emot nyöppningen i påsk. 

  • Fakta: Strömstad Spa & Resort ägs av Thor Halvorsen Holding AS är moderbolaget i Norwegian Hospitality Group (NHG). De äger och driver Thon Hotel Vettre och Thon Hotel Linne i samägande med Olav Thon Gruppen. Och äger och driver även Thon Hotel Halden som en Thon Hotels-franchise. De två stora spahotellen, Strömstad Spa & Resort och Son Spa, ägs och drivs av NHG i samarbete med Nordic Choice Hotels och är en del av Nordic Hotels & Resorts samt Clarion Collection Hotel Halden som en del i varumärket Clarion Collection.