Annons:

Premium

Tiotusentals protesterade mot turismen på Mallorca

“Låt oss ändra kurs, låt oss sätta gränser för turismen”. Det var parollen när över 20 000 demonstranter i söndags gick ut på Palma de Mallorcas gator för att protestera mot turismen.

”Massturismen gör det svårt för lokalbefolkningen”

De drygt 20 000 personerna markerade mot vad man upplever som den omfattande sommarturismens negativa konsekvenser för lokalbornas liv. Demonstrationen är bara en i raden av flera liknande protester som hållits sedan i våras – och ständigt ökar i antalet deltagare.  

– Massturismen gör det svårt för lokalbefolkningen som inte har råd att bo på sin egen ö eftersom turistlägenheter pressar upp priserna. Turister fyller upp stränderna och belastar de offentliga tjänsterna på sommaren. Vi vill minska massturismen och förbjuda [personer som] inte [är] invånare att köpa hus som bara används några månader om året eller för [fastighets]spekulation.

Det säger Pere Joan Femenia från Menys Turisme, Mas Vida (Mindre turism, mer liv), organisationen bakom söndagens protest, i en kommentar till nyhetsbyrån Reuters.

Menys Turisme, Mas Vida fick sällskap av ett 80-tal organisationer, så som lokala grannföreningar. Man ställer bland annat krav på bostäder till överkomliga priser, mer rättvisa löner, bättre respekt för lokal kultur och bevarande av naturområden. 

Foto: Pixabay

Spanien är ett av världens främsta turistländer. De baleariska öarna – Mallorca, Ibiza, Menorca, Formentera och Cabrera – är landets näst mest populära resmål, efter Katalonien. Enligt INE, det nationella spanska institutet för statistik, besökte över 14 miljoner resenärer öarna under 2023. 

Enligt branschorganisationen Exceltur genererar turismen 45 procent av Balearernas BNP, men massturismen har också lett till skenande bostadspriser, rekordhöga hyror och att priset för vardagsutgifter som elektricitet och kollektivtrafik ökat markant, vilket gör det svårt för lokalbefolkningen att bo kvar. 

På nytt jobb