I början av mars var det hundratusentals svenska resenärer på semester runt om i världen. Sedan dess har allt fler tagit sig hem, rädda för att fastna i länder med stängda gränser och hårda restriktioner. Men det var inte alla som lyckades.
– Bedömningen som jag gör nu är att det är tiotusentals resenärer som fortfarande finns ute på olika destinationer, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen.
I vissa fall är det bristen på flyg som är problemet, i andra är det steget värre med stängda hotell och restauranger. På Utrikesdepartementet upplever man ett högt tryck med många dagliga samtal från svenskar utomlands, och hittills har 3 000 svenskar kunnat föras hem med hjälp av insatser från UD.
– Vi arbetar intensivt med att ge råd, information och stöd till svenskar som befinner sig utomlands, inte minst om transportmöjligheter. Vi har på detta sätt kunnat hjälpa många svenskar att själva ordna sin resa hem, samt möjliggjort utresor från särskilt utsatta områden i samarbete med flygbolag, säger Gunnar Vrang, tillförordnad presschef vid UD.
UD har bland annat hjälpt resenärer att ta sig hem från Peru och Cypern. Hur situationen är för strandsatta svenskar varierar från land till land, i nuläget är det Turkiet och Filippinerna som står för störst utmaningar.
– Vi ser just nu särskilda utmaningar i länder där läget är särskilt svårt eller där det är särskilt svårt med till exempel resor ut från eller inom landet, säger Gunnar Vrang.
Även i länder där turister är utspridda blir det problematiskt att få hem alla då många har svårt att ta sig till avreseorten. Under lördagen genomförde UD i samarbete med rese- och flygbolag så kallade svepflygningar i den filippinska övärlden för att plocka upp strandade resenärer. Totalt har 142 personer, varav ett 50-tal svenskar, transporterats till huvudstaden Manila där det går kommersiella flyg.
– I Filippinerna har det varit särskilt knöligt att ta sig till Manila. Det är det som har varit den stora utmaningen där, säger Lina Eidmark vid UD:s presstjänst.
Krister Segergren, 59, från Vimmerby är en av många svenskar som sitter fast utomlands. I november åkte han till Kerala i södra Indien för att spendera vintern på ett meditationscenter. 22 mars skulle han flyga hem, men än har han inte kunnat lämna landet.
– Jag är fast, det är utegångsförbud i hela Indien. Alla transporter inom och ut ur landet är stoppade, säger Krister Segergren.
Men han har ändå tur. Han bor på ett så kallat ashram med mat, vatten och flera hektar mark att röra sig fritt på. Nu hoppas Krister att ashramet med över 2 000 boende får fortsätta hålla öppet, och att smittan inte kommer in.
– Det finns en möjlighet att viruset tar sig in och det skulle vara katastrof, många gamla bor här på en liten yta. Men det är strikta regler och ingen ny får komma in här, och lämnar man får man inte komma tillbaka.
I Kristers rum står en packad väska ifall han skulle vara tvungen att snabbt ta sig till flygplatsen. Men han är beredd på att stanna i veckor, eller i värsta fall månader.
– Delstaterna är stängda och det går inga tåg eller inrikesflyg, så det gäller att det går ett flyg från den delstat du är i.
Krister har skrivit upp sig på UD:s svensklista och laddat ner appen UD Resklar, någonting som Gunnar Vrang uppmanar alla svenskar som befinner sig utomlands att göra.
– Vi har, med mycket kort varsel, kunnat sprida information om tillgängliga flygningar och nya resebestämmelser genom pushnotiser. På så sätt har vi på flera platser kunna tillse att plan som annars skulle ha gått tomma har kunnat fyllas med svenskar, säger Gunnar Vrang.
Krister försöker vara positiv. Men en viss oro finns ändå där, speciellt då han tidigare har haft problem med lungorna.
– Jag har haft ett par lunginflammationer och en lungkollaps. Det är inget pågående, men det skulle kunna bli allvarliga komplikationer.
Även familjemedlemmarna hemma i Vimmerby är oroliga, både för att Krister inte ska komma hem och att han ska behöva intensivvård i ett land där antalet platser är begränsade. Att Krister befinner sig långt ute på landsbygden gör inte saken bättre heller.
– Det är lite jobbigt men jag försöker hålla mig vid gott mod. Drömscenariot vore om det gick ett flyg från Kerala om några dagar som jag får plats på, säger Krister Segergren.
2 kommentarer