Annons:

Sveriges turistkarta ritas om – ny etta på utlandsmarknaden

Sveriges turistår 2023 håller på att sammanställas. Men något som redan nu kommit fram är att antalet tyska gästnätter i Sverige 2023 är fler än de norska. Turister från Norge har traditionellt sett alltid varit de som gjort flest utländska övernattningar i Sverige årligen, enligt ett pressmeddelande.

Det är statistik för turiståret 2023 från Tillväxtverket som nu, när världens turism inte längre påverkas av pandemin, visar att tyska turister övernattade fler nätter i Sverige än norska.

– Detta är möjligen ett historiskt skifte eftersom norska turister i alla pandemifria tider varit de utländska besökare som övernattat mest i Sverige, säger Susanne Andersson som är vd för Visit Sweden i ett pressmeddelande.

Vad som ligger bakom skiftet vill inte Andersson spekulera i, då de nationella turismräkenskaperna som Tillväxtverket ansvarar för ännu inte är helt sammanställda. 

Men en rimlig förklaring är att det är den svaga svenska kronan som fått tyskarna att komma hit. Norrmän plågas också av en usel valutan och väljer då att stanna hemma. 

Stockholm slott

Gästnattstoppen

2023                                               2022                                               2019

1. Tyskland                                   1. Norge                                         1. Norge

2. Norge                                         2. Tyskland                                   2. Tyskland

3. Danmark                                   3. Danmark                                   3. Danmark

4. USA                                            4. USA                                            4. USA

5. Nederländerna                       5. Nederländerna                       5. Storbritannien

Källa: Tillväxtverkets gästnattsstatistik

En kommentar

  1. hans: Inkvarteringsstatistiken omfattar normalt 30 procent av alla utländska gästnätter i Sverige. De övriga 70 procent har Andersson och Visit Sweden inte en susning om. Att Riksbanken gjorde en förlust på 80 miljarder går det att tala om, men att Visit Sweden, Visita, Tillväxtverket, Svensk Handel och Svensk Turism AB feldömde den utländska turistkonsumtionen med över 50 procent dvs mer 65 miljarder det är det munkvale på.