Annons:

Svenskar välkomna i Grekland – men inte alla

Sverige var inte med på listan över länder som får grönt ljus av Grekland vid gränsöppningen i juni. Men landet lättar nu på reglerna. Enligt nya riktlinjer är svenskar välkomna – men de som flyger från Stockholm måste sättas i karantän vid ankomst till Grekland.

I fredags meddelade Grekland att landet öppnar sina gränser för turister från 29 länder från och med den 15 juni. Sverige var ett av flera länder som utelämnades från listan.

Men på lördagen uppdaterade och utvidgade Grekland sina riktlinjer för vilka resenärer som kommer att tillåtas in i landet från och med 15 juni. Nu kommer även vissa resenärer från hårt drabbade länder tillåtas, medan resenärer som flyger från de värst drabbade regionerna fortsatt kommer att tvingas sitta i karantän vid ankomsten.

– Det kommer nu att vara avgörande vilken flygplats man åker ifrån, inte vilket land man kommer ifrån, säger en talesperson för den grekiska regeringen till nyhetsbyrån AFP.

Lista från EASA

Enligt ett dokument från utrikesdepartementet utgår Grekland från den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA:s lista över flygplatser med hög risk för smitta, för att avgöra vilka resenärer som ska tillåtas resa in i landet, skriver AFP.

På EASA:s senast uppdaterade lista från den 29 maj är det för Sverige endast flygplatserna i Stockholmsregionen som är med på listan över högriskflygplatser.

Inga flygplatser i något av de övriga skandinaviska länderna finns med på listan, medan exempelvis flygplatser i ett flertal städer i Italien, Nederländerna, Spanien och Storbritannien listas. Det enda land inom EU där samtliga flygplatser bedöms innefatta hög risk för smittspridning är Belgien.

”Om du reser från en flygplats som inte finns med på EASA:s lista kommer endast slumpmässig testning att genomföras. Om du reser från en flygplats som finns med på EASA:s lista kommer du att testas vid landnig”, står det i dokumentet från utrikesdepartementet som AFP tagit del av.

Karantän för riskregioner

Om en person från någon av de svartlistade flygplatserna testar negativt för covid-19 får passageraren ändå sätta sig själv i karantän i 7 dagar. Om personen testar positivt gäller två veckors karantän under bevakning, enligt dokumentet.

Mellan 15 och 30 juni tillåts endast flyg till de internationella flygplatserna i huvudstaden Aten och Thessaloniki. Andra regionala flygplatser öppnar den 1 juli.

Eventuella uppdateringar eller förändringar över svartlistade flygplatser sker först om EASA:s lista uppdaterades, uppger en talesperson för den grekiska regeringen till AFP.

7 kommentarer

  1. Klos: Ganska märklig lösning. Vem säger att det är större smittorisk på Arlanda än på t.ex Landvetter eller Malmö. Hur har man räknat ut det?. Att det är fler smittade i Sthlms Län rent generellt är väl inte så konstigt, med sagt så betyder inte det att Arlanda behöver vara värre än någon annan flygplats
  2. Peter W: Väldigt bra faktiskt, alla vet att det finns högrisk områden i Sverige ( flera smittade=smittar fler) och självklart går det att kringå det om man vill men bygger ju lite på eget ansvar oxå. Det går ju inte att kontrollera till 100% vilka som åker men man sätter gränser för att minska smittan så gott det går..
  3. Anonym: Väldigt bra. Stockholmarna har visat sig inte kunna agera ordentligt. Bor man tätt så som i Stockholm är det också viktigt att vara medveten om högre spridningsrisk. Till det kommer också Stockholmarna som valde åka till fjällen. Spridningen blev enorm till följd av det. Stockholm står högst i antalet smittade per person, vilket också drar upp Sverige-snittet. Malmö till exempel ligger på samma nivå som Danmark. Stockholm är helt klart orsaken till varför det blivit så galet som det blev!
  4. Restokig: Grekland har ett klart mål: att erbjuda sina besökare och givetvis sina medborgare en trygg och säker miljö, så långt det är möjligt. Om Stockholmarna inte kan sköta sig (egentligen är det ytterst staten/regeringen som inte sköter sig), får de snällt stanna hemma och sluta gnälla. Det är EASA som identifierar de flygplatser med hög risk, och Grekland följer dess utvärdering .
  5. Anonym: Det är ju inget som hindrar Greklandssugna Sthlmare att resa från andra flygplatser. Även om det inte är optimalt så är det inte omöjligt. Så det är ju knappast en 100%-ig åtgärd
  6. Leo: Det blir komplext när man gör som Grekland, där avreseflygplatsen avgör om du hamnar i karantän eller inte. Det blir en balansgång för resebolagen och ett orosmoment för resenären också om vad som faktiskt gäller ,om de som bokat med avresa från Sthlm ska avbokas och få pengarna tillbaka eller spendera resan som kanske bara är 1 vecka, i karantän. Då är det bättre att man isåfall gör som Cypern och inte tillåter några Svenskar alls
  7. Anonym: Annex 1 - Enhanced aircraft disinfection for mitigating risks of transmission of the COVID-19 infection, when operating from the areas listed below VARNING Denna lista är avsedd att säkerställa ett ytterligare skyddsskikt för passagerare och besättning, nämligen desinfektion av flygplan enligt specifikationerna i EASA SD 2020-01 och SD 2020-02. Listan är inte avsedd att föreslå reserestriktioner eller andra folkhälsoåtgärder (som karantän) på statlig nivå.