– För att kunna möta den stora efterfrågan på resor som finns så går vi upp i trafik och kör ordinarie utbud. Vi har haft en längre period med reduceringar i trafiken av varierande grad. Det säger SJ:s presskommunikatör Simon Hermansson till Sverige Radio.
– Så under jul och nyår kör vi alltså fler tåg och fler avgångar som motsvarar vad vi vanligtvis kör en jul med helgtrafik.
Sedan coronapandemin startade har resandet minskat drastiskt och de som reser bokar sina resor med kortare framförhållning. Det är därför svårt att göra prognoser. Men några exakta siffror vill bolaget som vanligt inte släppa ifrån sig. Det gör det statliga tågbolaget av princip aldrig.
Men på SJ väntar man sig alltså högt tryck under julhelgerna, framför allt mellan storstäderna och till fjällen. Även MTRX säger att bokningsläget ser relativt normalt ut, givet den speciella situationen.
På Snälltåget har man mycket högre tryck på resor till fjällen än normalt. Från flera skidorter rapporteras om högt bokningstryck på stugor och rum till jul och nyår.
Men sett över hela Sverige har hotellbokningarna gått ner mycket. Till julhelgen har hotellbokningarna minskat runt 50 procent jämfört med förra året, enligt siffror från Benchmarking Alliance och besöksnäringens branschorganisation Visita.
När det gäller resor utomlands så avråder UD fortfarande från icke nödvändiga resor till alla länder utanför EU, EES och Schengenområdet.
Avrådan gäller fram till den 15 november och än finns inget besked om vad som händer därefter. Men på UD säger man att man kommer att komma med ett nytt besked före den 15 november.
Charterresebyråerna har anpassat efter rekommendationerna och säljer färre resor än vanligt inför julledigheten. Men ett resmål har blivit populärare i år, säger Erika Butterworth, sverigechef på Apollo:
– Det är mycket större efterfrågan på Kanarieöarna än i vanliga fall. Egypten, Förenade Arabemiraten och Thailand ser vi mycket färre bokningar till av naturliga skäl eftersom det ligger utanför EU.