Annons:

Premium

Oväntade länder ökar mest när EU:s turismboenden slår rekord

Mellan januari och oktober tillbringade turister rekordmånga nätter i Europa. Högst tillväxt syns i sju länder som kan ses som uppstickare jämfört med de traditionella jättarna.

Enligt färska siffror från EU:s statistikkontor Eurostat övernattade 2,6 miljarder turister i Europa under 2023 års första tio månader. Gemensamt tillbringade de uppskattningsvis 2,92 miljarder nätter på hotell och andra alternativa boendeformer, så som korttidsuthyrda hem och campingar. Det överskrider 2019 års volymer (2,87 miljarder) med 1,6 procent – och sätter därmed rekord för EU:s hotellnäring och turismboendesektor.

Två särskilt intressanta trender sticker ut i Eurostats statistik. 

Först och främst att de sju länder där antalet turistnätter ökar mest samtliga är länder som traditionellt legat i skuggan av globala turismjättar som Frankrike, Italien och Spanien. Ur ett internationellt perspektiv är flera av dem rena uppstickare. 

I topp hittas Albanien med drygt 55 procents tillväxt. Drygt 34 procentenheter lägre, men likväl med en 21 procentig tillväxt, ligger Malta med näst starkast ökning. Därefter följer två andra Medelhavsländer, Cypern och Montenegro. Det ligger i linje med den dominerande trendspaningen, att det råder övergripande problem med massturism i till exempel Venedig och Barcelona – och att resenärer redan börjat söka sig till ”alternativa” destinationer. 

Vilket för oss till det andra intressanta rönet. Plats fem, sex och sju intas av Island, Slovakien och Lettland som alla har ett betydligt svalare klimat.

När vi försöker undvika rekordhöga temperaturer till följd av värmeböljor, i stil med dem som plågade Medelhavet sommaren 2023, spås det inte bara att vi i allt större utsträckning kommer välja mellansäsong i stället för högsäsong. Utan att vi även börjar söka oss till nordligare länder, den trend som internationellt döpts till ”coolcation”.