– Den planerade järnmalmsgruvan i Jokkmokk hotar inte bara Jåhkågaskas samebys renskötsel, utan riskerar i förlängningen att ändra villkoren för världsarvet Laponia och Sareks nationalpark. Två ikoner som idag lockar många utländska besökare till Sverige, säger Pia Jönsson-Rajgård ,ordförande i Svenska Ekoturismföreningen.
Undertecknarna av det gemensamma uttalandet efterlyser en kraftfull satsning på natur- och ekoturism, som är en näring som både skapar jobb i glesbygden och värnar om natur- och kulturskatter. De vill se en nationell strategi antagen av riksdagen och att offentliga förvaltare synliggör turismens utbud i samband med besök i naturreservat, nationalparker och världsarv.
– Vi ifrågasätter om Sverige alltid ska rulla på i gamla hjulspår och fortsätta att satsa miljarder på nya gruvor. I en orörd fjällvärld riskerar det att slå undan benen på en framgångsrik besöksnäring, som sedan millennieskiftet har skapat 37 000 nya jobb runt om i Sverige. Antalet utländska besökare ökar stadigt och turismens exportvärde har nu passerat 100 miljarder kronor, vilket är nästan dubbelt så mycket som vår export av stål och järn, säger Pia Jönsson-Rajgård.
De undertecknande företagen och föreningarna ifrågasätter även regeringens beslut i augusti att låta gruvnäringens intresse väga tyngre än traditionell renskötsel och en växande besöksnäring.
– Vad som behövs idag är en kraftfull politik för att stimulera fram fler lönsamma och professionella natur- och ekoturismarrangörer runt om i Sverige. En första enkel åtgärd vore att tillsammans med offentliga förvaltare synliggöra det utbud av turismtjänster som idag finns runt och i naturreservat och nationalparker, säger Pia Jönsson-Rajgård.