Annons:

Kritik mot Stockholms turistbolag

Ekoturismföreträdare i Stockholm tycker att Stockholm Visitors Board marknadsför det gröna Stockholm för dåligt på nätet och att turistinformatörerna är för dåligt utbildade på miljörelaterad turism.

– Man skryter om det gröna Stockholm, men informationen om hur man hittar dit är ytterst dålig, säger Tomas Bergenfeldt, Äventyrsresors grundare som numera sadlat om till svensk ekoturism och driver Stockholm Adventures.
Stockholm har under året varit Europas Miljöhuvudstad och på webbplatsen Stockholmtown.com utropades den till den ”blå och gröna staden”. Men för utländska turister som vill komma ut i det gröna är det värre. Ekoattraktioner som Kungliga nationalstadparken och Tyresta nationalpark, som är den närmaste vildmarken någon europeisk huvudstad har, nämns, men information om hur man tar sig dit och vad man gör där är knapphändig. Andra gröna turistattraktioner som Nackareservatet, nationalparken Ängsö och Sörmlandsleden nämns inte.
– Utländska turister behöver hjälp för att hitta ut i det gröna. Det är också för dålig kunskap bland turistinformatörerna i butikerna. De kan massor om museer, vilket är obligatoriskt i deras utbildning, men få om ens någon har satt sin fot i Tyresta.
Bergenfeldt driver lobbyingarbetet mot SVB tillsammans med Nationalstadsparkens grundare Henrik Waldenström och Tyrestas chef Pelle Wallsten. De har lyckats förmå SVB att lägga upp en undersida på sajten för småaktörer som arrangerar vandringar, paddling, cykelguidning och liknande aktiviteter. Men de har ytterligare sju punkter som de lobbar för, inklusive ett grönt ”rum” på turistbyrån.
Peter Lindqvist, vd på SVB, håller inte med om kritiken.
– Vi tycker själva att vi är duktiga på att lyfta fram det gröna Stockholm, även om man alltid kan göra mer.
Han menar att det avgörande för att få naturturismen i Stockholm att lyfta är att naturturismarrangörerna paketerar arrangemang, inklusive transport och guide.
– Det måste vara lika enkelt att boka en tur till Tyresta som en sightseeingtur på Stockholms vatten.

 

KATARINA MYRBERG

 

Kommentarer är stängda.