Annons:

Premium

Invandring från USA stärker Portugals ekonomi när Kinas minskar

Portugal har länge lanserat sig som turistland. Men de vill också locka till sig kapitalstarka invandrare som kan köpa sig en ny hemvist genom investerarvisum. Och där är nu amerikanerna fler än kineserna. Text: Janne Sundling

”2022 kommer nu bli första året då kinesiska investerare inte är största gruppen som får Portugals gyllene visum”

Tusentals rika kineser som vill fly pandemirestriktioner eller politiska oro har har sökt sig till Portugal. Med ett investerarvisum för 350 000 euro i handen kan de bosätta sig i landet.

Och fler rika kineser försöker lämna. Konsultfirman Henley & Partners uppskattar att 10 000 förmögna invånare försöker ta med sig 48 miljarder dollar från Kina i år. Tidigare har har det gyllene visumprogrammet varit en flyktväg.

Men nu ökar hindren. EU har reagerat mot uppehållstillstånd som erbjuds mot investeringar, som i dag erbjuds i någon form av 10 medlemsländer. Cypern och Malta har redan skrotat sina gyllene visa efter att ha granskats av EU. Portugal har en ansökan som kräver en personlig intervju – något Kinas resebegränsningar för covid gjort nästan omöjligt.

2022 kommer nu bli första året då kinesiska investerare inte är största gruppen som får Portugals gyllene visum. Företagsledare och fastighetsmäklare i Portugal ser en krympande källa till pålitliga utländska investeringar.

”Från och med i år begränsar Portugal det gyllene visumprogrammet i Lissabon, Porto och kustområden med hög befolkningstäthet, vilket drivit investeringar till den mindre utvecklade landsbygden”

Portugals så kallade gyllene visum skapades för ett decennium sedan som en del av en satsning för att reda ut de offentliga finanserna efter en räddningsaktion från EU 2011. En annan del av planen var att privatisera statliga företag. Resultatet var landets hittills största våg av kinesiska investeringar.

Tusentals rika kineser fick portugisiskt uppehållstillstånd genom programmet för gyllene visum. Officiella siffror visar att landet har delat ut cirka 10 000 investeringsvisum sedan 2012, främst till kinesiska medborgare.

Men bara 16 procent av de sökande är kinesiska hittills i år, enligt uppgifter från Portugals Immigration and Borders Service och Investment Migration Insider.

Portugals program beviljar uppehållstillstånd i utbyte mot en investering på minst 350 000 euro i fastigheter eller 500 000 euro i en godkänd lokal riskfond. Som det lägsta investeringskravet i Europa efter Grekland, används det som en språngbräda för EU-medborgarskap.

Från och med i år begränsar Portugal det gyllene visumprogrammet i Lissabon, Porto och kustområden med hög befolkningstäthet, vilket drivit investeringar till den mindre utvecklade landsbygden.

Kommersiella fastigheter i Lissabon omfattas dock inte av restriktionerna, så vissa utvecklare säljer servicelägenheter som gör det möjligt för köpare i Lissabon att ansöka om ett gyllene visum, medan andra startar fastighetsfonder så att potentiella investerare kan köpa en insats.

Samtidigt i Kina har statliga myndigheter har lagt upp subtila hinder, som att skjuta upp passförnyelser och ifrågasätta vissa dokument.

Även om de kinesiska investerarna har avtagit, sätter de rikaste sina spår. Enligt Bloomberg besökte Alibabas Jack Ma nyligen Lissabon och letade efter möjliga investeringar. Ma, den 33:e rikaste personen i världen med en förmögenhet på 36,4 miljarder dollar, enligt Bloomberg Billionaires Index.

Främst bland Kinas investerare i Portugal är dock miljardären Guo Guangchang, ordförande för konglomeratet Fosun. Han var en av de första kinesiska mogulerna som drogs in av privatiseringarna och köpte en andel i landets största försäkringsbolag, Caixa Seguros e Saude, såväl som i banker, en vårdgivare och en eldistributör.