Annons:

Premium

Highway to Hel på buss 666

Om du kommer med båt till de polska trestäderna, Gdansk, Sopot och Gdynia och börjar närma dig Polen är bland det första du ser de soliga sandstränderna som breder ut sig. Lite en illusion, för det rör sig om ett smalt men långsträckt område. Du betraktar halvön som heter Hel. Text: Janne Sundling (som turistat i Hel två gånger, men aldrig via buss)

”…för satanister, för sådana finns, har det blivit en udda turistattraktion att göra en resa med buss 666”

En fin dag vill många ta sig till Hel. Med bil på den smala vägen, det går ett tåg också på den smala landremsan, men många väljer bussen.

Det är här problemet uppstår. Det är buss nr 666.

Som vilken annan busslinje som helst, tänker du. Men redan Nya testamentet deklarerade att det var vilddjurets nummer. Och för satanister, för sådana finns, har det blivit en udda turistattraktion att göra en resa med buss 666.

Så transportoperatören har böjt sig för trycket och kritiken från rättrogna katoliker och andra och har meddelat att rutten kommer att ändras till nummer 669 under tyngden av klagomål från religiösa grupper.

Möjligen skapar det oordning i turlistan för området vid Östersjöns kust.

Men vad gör man när man utsätts för kritik om ”satanisk dumhet”.

Hel i norra Polen.

Badorten, eller området Hel, är populär bland semesterfirare för sina avlägsna stränder och skogsstigar. Kort sagt en fridfull plats som inte vill invaderas av effektsökande satanister.

Den 35 km långa halvön Hel i norra Polen sägs vara en av de vackraste och mest orörda delarna av Östersjökusten.

Lokalbefolkningen har länge insett det udda med namnet på bussrutten, och hänvisar till numret på odjuret, men mest sett det som ett ”ofarligt skämt”.

Men transportoperatören PKS Gdynia har beslutat att byta namn på rutten till 669 efter att ha bombarderats med klagomål från kristna grupper och individer i nu nästan 10 år.

Talespersonen Marcin Szwaczyk sa: 

”Styrelsen vek sig under vikten av brev och förfrågningar som skickades till oss, kanske inte i stort antal, men cykliskt under många år med en begäran om att ändra linjenumret.”

Katolska publikationen Fronda stämplade användningen av numret 666 som ”satanisk dumhet” 2018.

De skrev: ”Helvetet är mänsklighetens negation. Det är evig död och lidande. Du kan bara skratta åt denna verklighet om du helt enkelt inte förstår vad den är.”

Annons

Den nya busslinjen 669 ska börja köras den 24 juni.

Men herr Szwaczyk säger att buss 666 skulle kunna återvända om passagerare kräver det.

”Om svaret i själva verket är tillräckligt stort och starkt för att återställa linje 666, verkar det för mig som att vi kommer att lyssna på våra passagerare och ändra detta nummer”, sa han.

PS: Hårdrockgruppen AC/DC hade 1979 en stor hit med Highway to Hell

Reservation & Ticketing Agent – Copenhagen
Sista ansökningsdag:
30 september 2024