För turism och besöksnäring globalt och i Sverige beskrivs pandemin och dess konsekvenser som den största krisen hittills. Krisen kom plötsligt efter många år av oavbruten tillväxt och företagen har drabbats hårt av dess effekter.
Mot bakgrund av det delas årets Stora Turismpris ut till ett företag eller annan organisation i varje län som under coronapandemin arbetar med sin verksamhet på ett nytänkande och hållbart sätt. I år utses alltså ingen enskild vinnare. Istället lyfter vi alla länens nominerade som vinnare av Stora Turismpriset 2020.
De vinner en prissumma på 10 000 kronor vardera som ska användas till en kunskapshöjande aktivitet samt en workshop-dag som fokuserar på aktuella trender och förnyelse.
Priset delas ut för 27:e året i rad av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism där Tillväxtverket är huvudman.
-Turism och besöksnäringen har varit hårt utsatt under pandemin. Men det är glädjande att se att vi har så många företag i Sverige som tänker nytt och ställer om sin verksamhet både på kort sikt och för framtiden. Vinnarna är utmärkta exempel på detta från hela Sverige, säger Lars Christensen, ordförande för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism och utvecklingsdirektör för Region Värmland.
I samband med Stora Turismpriset delar stiftelsen i år, tillsammans med Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond (BFUF), ut ett nytt pris – Årets ciceron i besöksnäringen. Det går till en forskare som tagit fram en doktorsavhandling till nytta för besöksnäringen.
Vinnare av Stora Turismpriset 2020
Texter om vinnarna och mer information om priset finns på vår webbplats .Framöver kommer även filmer om vinnarna att publiceras. Även Skåne som valt att inte nominera något enskilt företag kommer att lyfta exempel på företag.
Wikners i Persåsen, Jämtland Härjedalen
Webbaserat utbildningsprogram, Västernorrland
Naturbyn/Wiksfors bruk, Värmland
Strandnära i Öregrund, Uppsala län
Alliansloppet Action Week, Västra Götaland
Kolmårdens djurpark, Östergötland
High Chaparral, Jönköpings län