Annons:

I bil från kust till kust

Med cab, man och barn förverkligade Travel News Karin Starkman Ahlstedt en dröm. Efter 500 mil tvärs över USA anlände hon till New York – i en suv.

När vi gled in på San Franciscos backiga vägar för att avverka de första kilometerna på vårt äventyr – resan kust till kust över USA – fylldes vi av frihetskänslor. Med fyra lediga veckor framför oss och hotellrum förbokade bara i San Francisco och New York låg landet och drömmen framför oss.
Resan började längs stillahavskusten och här blandades naturupplevelser – som bergsområdet Big Sur som ligger längs en av världens vackraste och mest dramatiska kustvägar, Highway One, och besöket i redwoodskogen i Muir Woods – med besök i mysiga kuststäder som Santa Barbara och Clint Eastwoods Carmel by the Sea. Efter besök i nöjesparker som Six Flags Magic Mountain och Universal Studios utanför Los Angeles vilade vi ut på spektakulära Venice Beach tillsammans med fakirer och kroppsbyggare. Mellan stoppen njöt jag och min man av de varma vindarna i framsätet av vår Chrystler Sebring och hävdade envist att det var coolt med cab i Kalifornien, medan tonåringarna i baksätet frös trots 35-gradig värme.

Vi var inte de enda svenskarna på vägarna. Det märktes att Kaliforniens kust är en av de vanligaste rutterna för bilande svenskar i USA, ibland med avstickare till Grand Canyon och Las Vegas. Så började vi också vår resa.
Galna Las Vegas är en upplevelse i sig. Hett och pulserande, ett eldorado för festprissar och spelgalna. Och giftassugna som vi. Efter frieriet på hotell Luxor jagade vi alla fyra runt i ett dygn i 40-graders värme in och ut ur affärer för att hitta bröllopskläder, registrera vigseln och hitta ett lagom kitchigt kapell där vi kunde säga ja till varandra en andra gång.  
Väl i Sverige satte jag kaffet i halsen när jag på filmen hör mig själv upprepa prästens ord – att jag ska lyda, obey, min man. Vi får väl se hur det blir med det löftet.  

Sedan gav vi oss ut på legendariska Route 66 mellan Los Angeles och Chicago. Mil efter mil avverkades av vägen som blivit en symbol för frihet, förbi övergivna bensinstationer och motell med färgglada och snirkliga emaljskyltar på sniskan. Sedan vägen ersattes av Interstate-vägar har den blivit ett levande museum som lockar turister.
Vi luffade vidare genom stat efter stat, Arizona, New Mexico, Texas och Oklahoma, där caben till barnens stora förtjusning gick sönder och byttes mot en suv. En fördel även för mig som började bli shoppingsugen och var missnöjd med det minimala utrymmet i caben. Dygnsrytmen var ungefär densamma varje dag. Efter frukost gav vi oss ut på äventyr, till exempel Petrified Forest med förstenade trädstammar, en stor krater orsakad av en meteorit i Arizona, Elvis Presleys hem i Memphis, Nashvilles musikfyllda pubar eller 4 juli-firande med rodeo i en liten by i Texas hjärta. På seneftermiddagen satte vi oss i bilen för att köra två–fyra timmar. Bästa sättet att undvika biltristessen var ljudböcker med deckare som vi tagit med från Sverige.
Vi tog dagen som den kom. Motellen bokade vi ofta per telefon på förmiddagen (utifrån kuponghäften som delades ut på bensinmackarna i varje stat), väntar man till eftermiddagen blir många fullbokade. Därefter knappade vi in koordinaterna på gps:en och kunde köra direkt till motellet på kvällen. Då var det skönt att hoppa i poolen direkt för att få bort vägdammet. Att bila i USA är både enkelt och billigt. Två breda sängar för hela familjen inklusive frukost kostade runt 300 kronor natten.   
Med viss lättnad gled vi in i New York efter över 500 mil och tre veckor. En perfekt familjesemester var avverkad och fortfarande tjatar våra tonåringar om att vi ska göra om resan.

Karins bästa tips

• Boka hyrbil hemifrån och se till att du får den all inclusive. Bokar du inom USA kan försäkringarna bli dyrare än själva bilhyran.
• Våga avvika från de stora vägarna, men var medveten om att vissa samhällen som är utmärkta på kartan bara består av ett par hus. Ha koll så att bensinen inte tar slut!
• Boka hotellrum i förväg i större städer och vid stora turistattraktioner som Grand Canyon eller vid nationalparker, eftersom det kan vara fullbokat under högsäsong.
• Att hyra cab är häftigt, men tänk på att många cabar har för litet bagageutrymme för shopping.
• Bokar du motell längs vägen, ring gärna och förboka på förmiddagen eftersom motellen ofta blir fullbokade på eftermiddagen. Använd en av många rikstäckande kedjor som Best Western eller bensinmackarnas kuponghäften med bra priser. Kreditkort krävs för bokning.
• Hyr bil med gps – då sparar du timmar av letande efter bokade motell.
• Res från öst till väst. Tommy Swanson, vd på Swanson’s Travel rekommenderar att resa öst till väst eftersom den häftigaste naturen finns i västra tredjedelen och på så vis eksalerar upplevelserna. TN:s reporter var motvalls och gillade att ha en kortare hemresa i stället.

Källa: Travel News, Tommy Swanson

Kommentarer är stängda.