Annons:

Premium

Blomsterplanteringar blockerar bilismen i Amsterdam

Amsterdam vill ha bort stök på gatorna, men vill också minska biltrafiken genom staden. 20 procent av invånarna tar sig fram med bil, men 55 procent av besökarna. Nu vill staden stänga gator för genomfart. Text: Janne Sundling

Amsterdam har gjort sig känd som en cykelstad, med utbyggt nät av cykelbanor. Men även cykling är ett snabbt och populärt transportsätt i den holländska huvudstaden, är staden inte det bilfria paradiset. 

Den täta, äldre innerstaden med smala gator och motstridiga krav på tillträde orsakar problem, särskilt för kollektivtrafiken i centrala staden, där spårvagnar och bussar ofta kämpar för att ta sig fram bland bilar.

Som svar har man försökt begränsa antalet privata fordon genom att ta bort parkeringsplatser och förbjuda biltrafik på vissa gator. 

Nu föreslår Amsterdam att stänga delar av flera gator för genomfart.

Förbuden mot genomfartstrafik ska omdirigera bilar till motorväg A10, som skulle fungera som en distributionsring, vilket gör det möjligt för bilister att ta sig till varje stadsdel separat.

– Staden växer. Utrymmet gör det inte, säger Amsterdams biträdande borgmästare Melanie van der Horst. Amsterdam har ökat med över 189 000 invånare sedan 2000, och man förutspår 250 000 nya invånare i staden till år 2050.

Shopping i Amsterdam.

I Amsterdam följer fordonsrestriktionerna upp stadens nya hastighetsbegränsningar, som träder i kraft i december 2023, som kommer att sänka maxhastighetsgränserna över stora delar av staden till 30 kilometer i timmen, från nuvarande 50 km/h. 

Van der Horst förväntar sig inte att gatuförändringarna kommer att bli ganska dyra att genomföra: Stora krukor med planteringar ska ställas ut för att stoppa fordonen, om förslaget godkänns.

– Vi kommer bara bokstavligen blockera det, med blommor. Det är ganska holländskt, säger Van der Horst.

Reservation & Ticketing Agent – Copenhagen
Sista ansökningsdag:
30 september 2024
Account Manager Sales – Sweden & Finland
Sista ansökningsdag:
23 september 2024