Annons:

Premium

Analys: Vem kommer besöka Nordkoreas nya turistzon?

I maj 2025 ska den kustnära turistzonen Wonsan-Kalma ta emot sina första internationella besökare. Det meddelade Nordkoreas statliga nyhetsbyrå i slutet av förra veckan – men vem kommer egentligen att åka dit?

Redan för tio år sedan började nyheterna komma. Nordkorea ville öppna för mer turism. 

Den statsägda turistbyrån International Travel Company lät hälsa att stora ansträngningar gjordes för att utveckla turistindustrin. 

Särskilda områden, så-kallade turistzoner, skulle locka de internationella besökarna. Det skulle byggas hotell i världsklass, taxfreeshoppingen utvecklas och stora fitnessanläggningar byggas, där världskända atleter skulle tävla.

Resor till landet skulle ske med nya flyglinjer mellan huvudstaden Pyongyang och grannlandet Kina, Sydostasien – och Europa.

Nordkoreanska Air Koryo toppar ännu en gång listan över världens sämsta bolag. Foto: Wikicommons

Det senare har inte skett. Det finns i nuläget inga reguljära flyg till och från Nordkorea över huvud taget. Övrigt är svårt att verifiera. 

Den 19 juli meddelade emellertid KCNA, Nordkoreas statliga nyhetsbyrå, att den kustnära turistzonen Wonsan-Kalma kommer att invigas i maj 2025. KCNA citerar landets högste ledaren Kim Jong-un, som ska ha sagt att byggnadsprojektet gått in i sin slutfas. 

Parallellt finns många rapporter om att Wonsan-Kalma är långt från färdigställt. I februari skrev tidningen Daily NK att orten, som sägs vara inspirerad av spanska Costa Blanca, var full av fallfärdiga fastigheter vilka hemlösa flyttat in i.

Ponera att något om tio månader faktiskt invigs i Wonsan-Kalma. Vem är det som kommer att lockas besöka Nordkorea som turist?

På papper är det bara sydkoreaner och journalister som rutinmässigt nekas inträde i Nordkorea. Teoretiskt är alla andra välkomna. 

Verkligheten är grumligare. Möjligheterna att resa i Nordkorea, vilket bara kan göras via Kina, är starkt begränsade och kräver visering. Sådan ges sällan till enskilda personer. Inresa för privatpersoner har över huvud taget inte tillåtits sedan gränserna, på grund av covidutbrottet i Kina, stängde i januari 2020. 

Utlänningar som trots allt reser in är ständigt åtföljda av en guide som avgör var man kan röra sig. För utflykter utanför Pyongyang är det guidens ansvar att ordna tillstånd. All interaktion med lokalbefolkningen är hämmad. Toleransnivån för ”störande beteende” är låg och kan leda till fängelsestraff.

I vintras tilläts de första internationella turisterna sedan pandemin att besöka Nordkorea. De var inte vilka som helst – utan ett hundratal, särskilt inbjudna ryska influencers och marknadsförare. 

Näst på tur spås ett kinesiskt återuppträdande stå. Före pandemin stod kineserna för cirka 90 procent av Nordkoreas turistvolymer. 

Trots det svårmanövrerade läget är turismen viktig för Nordkorea, inte minst som källa till utländsk valuta. 

Som på många andra håll var 2019 ett rekordår, då cirka 350 000 internationella besökare tilläts komma över gränsen. Något som enligt nyhetsbyrån AP ska ha gett ett klirr i statskassan på mellan 90–150 miljoner amerikanska dollar. 

Enligt en rapport från 38 North – ett Stimson Center-program tillägnat analys av händelser i och runt Nordkorea – förlorade landet motsvarande 175 miljoner amerikanska dollar sedan man på grund av pandemin helt stängt ned turismen.

Är det då framför allt kineser och ryssar som ska stå för beläggningen av Wonsan-Kalma? Det återstår att se. 

Amerikaner lär det i alla fall inte vara. En policy som förbjuder användningen av amerikanska pass för inresa i Nordkorea har förlängts årligen sedan 2017. 

Värst många svenskar lär knappast lockas heller, UD:s beslut om avrådan från icke nödvändiga resor till Nordkorea har också legat aktiv i sju år.

Då har vi inte ens nämnt de praktiska och etiska orosmolnen med att turista i ett av världens mest slutna länder. För den nordkoreanska befolkningens skull får vi hoppas, att det en dag kommer att se annorlunda ut.