Annons:

Inför Travel News Studio AI i reseindustrin: “Det är ett teknikskifte”

AI-experten Johan Falk är en av våra keynote speakers på Travel News Studio AI i reseindustrin den 13 november på Munchenbryggeriet i Stockholm. Här berättar om sig själv och varför AI är viktigt.  - Det är ett teknikskifte som många jämställer med internet eller elektricitet, men det går mycket fortare.

Hela programmet här!

Boka din plats här.

Jessica Larholm, Nordic Digital Director at Tre Kronor Media och Serge Lachapelle, Director of Product Management på Google pratar också den 13 november.

Hej Johan Falk, AI-expert. Du är en av våra keynotes speakers på Travel News Studio: AI i reseindustrin den 13 november. Varför ska man lyssna på dig?

– Det är inte så viktigt att man lyssnar på just mig, men det är viktigt att lära sig om AI. Det är ett teknikskifte som många jämställer med internet eller elektricitet, men det går mycket fortare. Att ha en grundläggande förståelse för AI, och vad tekniken innebär, är viktigt för dig som del i reseindustrin, som medborgare och som människa.

Några av Travel News 50 000 läsare vet vem du är, men inte riktigt alla. Berätta!

– Jag har en brokig bakgrund som fysiker, doktorand, vetenskapsjournalist, webbutvecklare och lärare. I nio år jobbade jag på Skolverket, först med att försöka stötta matteundervisning i Sverige men i slutet med frågor som rör AI och utbildning. Sedan hösten 2024 driver jag egen verksamhet, med målet att arbeta med frågor om risker och säkerhet inom AI, även utanför utbildning. Jag har skrivit några böcker om AI och försöker bidra till folkbildning och högre medvetenhet om vad tekniken innebär.

Vad gör en AI-expert hela dagarna?

– Den senaste månaden har jag lagt mycket tid på att ordna utbildningar och föreläsningar, skriva böcker, och inte minst följa utvecklingen inom AI på olika plan och försöka förstå de bredare mönstren.

Du skrev nyligen en lång artikel på DN debatt om AI-kompisar och hur dessa påverkar barn. Är de lika farliga som mobiltelefoner?

– Vi vet tyvärr väldigt lite om hur AI-kompisar påverkar barn – eller vuxna. Nytta och risker med både mobiltelefoner och AI-kompisar beror på hur vi använder dem. Så länge vi ser till att vi själva är de som sätter gränserna, och inte blir lurade in i beteenden som vi inte mår bra av, så är jag övertygad om att nettoeffekten är klart positiv. Men vi måste förstå mer om effekterna. På lång och kort sikt, för individer och för samhället.

“…det finns inte heller några regler som säger att man måste uppskatta människor mer än AI-vänner”

Andra jämför AI-kompisar med hundar som många älskar mer än sina barn. Är det ett problem?

– Det låter lite oroande att älska sin hund mer än sina barn. Det finns inga regler som säger att det inte får vara så, och det finns inte heller några regler som säger att man måste uppskatta människor mer än AI-vänner. Däremot kan det få dåliga effekter för barn eller medmänniskor om de ofta nedprioriteras framför andra, och det kan också ge dåliga effekter för samhället. Det är en svår fråga hur vi ska balansera individens fria val framför något som blir bättre för många. En bra start är ändå att hjälpa till att göra kloka val, som inte baserar sig på kortsiktiga belöningar.

Reseindustrins största utmaning?

– Jag tror att en stor utmaning för reseindustrin är att möta ökade krav på att minska global uppvärmning och samtidigt kunna erbjuda effektiva transporter och härliga resor. Men det finns utan tvekan sätt att kombinera de två sakerna.

Namn: Johan Falk

Titel: AI-strateg

Familj: Fru och två barn, 6 och 9 år gamla

Bor: Spånga, Stockholm

Senaste resa: Sommarstugan i Upplands-Bro

Mitt viktigaste nyckeltal: Förhållandet mellan jobb och fritid

Favoritrestaurang i Stockholm: Bockholmens restaurang

Favoritrestaurang i Europa: Mokko i Montmartre, Paris

App jag inte kan leva utan på resa: Google Maps

Favoritdestination: Sommarstugan

Min drömresa: En dag vill jag åka till Indien

Detta vet vi inte om dig: Jag har spelat gitarr sedan jag var 10 år.

Hela programmet här!

Boka din plats här.

Kommentarer är stängda.