”Fyra procent av Malmös befolkning arbetar i ett annat nordiskt land”
Det visar årets rapport om pendlingen över Öresund, som tas fram av Region Skåne tillsammans med SCB och Danmarks Statistik, och redovisas av News Øresund.
Totalt sett ökade Öresundspendlingen under 2021 med 776 personer till 16 862 pendlare. Antalet Öresundspendlare ligger dock fortfarande lägre än det gjorde 2015. Med Öresundspendlare avses personer som pendlar från Danmark till Skåne och från Sverige till Östdanmark.
Samtidigt som pendlingen från Sverige till Danmark ökar, minskar antalet Öresundspendlare som bor i Danmark och arbetar i Sverige.
De fyra branscher som Öresundspendlarna oftast arbetar inom är i tur och ordning: företagstjänster (där bland annat läkemedels- och it-bolag ingår), transport och magasinering, handel samt vård och omsorg.
– Vi har en stor inpendling till Kastrups flygplats. Där tappade man under pandemin och verksamheten är fortsatt mindre, sade Christian Lindell, analytiker på Region Skåne, under presentationen av den nya statistiken.
Mer än en fjärdedel av Öresundspendlarna tjänar över 800 000 svenska kronor om året. Det gäller både dem som pendlar till Danmark och till Sverige. Cirka 45 procent tjänar över 600 000 svenska kronor om året, medan knappt 30 procent tjänar under 400 000 svenska kronor om året.
Sedan 2015 har andelen med högre inkomster ökat stadigt, vilket delvis kan förklaras med att den danska kronan ökat i värde mot den svenska.
Fyra procent av Malmös befolkning arbetar i ett annat nordiskt land, visar statistik från SCB för år 2020. Av dessa arbetar troligen de flesta i Danmark. Det innebär att Malmö stad är den skånska kommun som har störst andel Öresundspendlare. Därefter följer Vellinge med 3,7 procent, Örkelljunga med 2,2 procent och Svedala med 2,0 procent invånare som arbetar i ett annat nordiskt land.