− Vi kommer att återkomma med exakta beräkningar, men bedömer att det i dagsläget handlar om totalt omkring 600 bryggerier, destillerier, vintillverkare och tillverkare av andra jästa drycker, sa Socialminister Jacob Forssmed på en pressträff.
Fram till i går kväll hade EU-kommissionen eller något av EU:s medlemsländer kunnat försena förändringen genom att lämna in ett nytt yttrande, men det har enligt vad Ekot erfar inte skett. Första juni blir första dagen som vin kan säljas utanför Systembolaget i Sverige om byråkratins kvarnar mal som de ska.
Regeringens förslag om gårdsförsäljning ska börja gälla från juni och innebär att den som gör ett studiebesök på en mindre alkoholproducent ska få köpa med sig bland annat 0,7 liter sprit, tre liter vin, och tre liter starköl.
– Det här är en frihetsreform. Sverige blir lite mer som övriga Europa, sa statsminister Ulf Kristersson (M) i samband med att nyheten presenterades.
– Förslaget innehåller förvisso vissa begränsningar som vi fortsatt tycker är för långtgående, men på det stora hela välkomnar vi förslaget. Visita har varit aktiva i diskussionen om gårdsförsäljning under lång tid och ser nu fram emot att svenska dryckesproducenter kommer att kunna utveckla sin besöksverksamhet ytterligare, säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita i ett pressmeddelande och fortsätter.
-Vi har länge hävdat att gårdsförsäljning är förenligt med såväl EU-rätten som Systembolagets detaljhandelsmonopol. Det är mycket glädjande att regeringen nu delar den bedömningen, avslutar Stefan Lundin.