Annons:

Visita varnar: Turistskatt skulle hota besöksnäringen

Besöksnäringens arbetsgivarorganisation Visita varnar för att lokala turistskatter skulle skrämma iväg besökare och hota de lokala företagen, rapporterar TT.

– Det har vi ju sett när man intervjuat turister att man skulle välja bort vissa platser, säger Visitas näringspolitiska chef Anna Wallén.

Turistskatter och liknande avgifter är inte tillåtna i dag, men många svenska kommuner har visat ett intresse för att införa det.

Frågan om att tillåta kommunala turistskatter har väckts i riksdagen tidigare. I en motion från 2022 föreslog före detta landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg (S) till exempel en övernattningsavgift på 10–30 kronor.

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Mikael Damberg tycker frågan är intressant och uppger att den kan komma att diskuteras på partiets nästa kongress.

– Uppenbart så pyr det en diskussion i Turistsverige, säger han.

Miljöpartiets landsbygdspolitiska talesperson Emma Nohrén tycker att en skatt kan vara ett intressant förslag.

Vänsterpartiet vill se en utredning om möjligheten att ta ut lokala bäddavgifter.

Centerns näringspolitiske talesperson Elisabeth Thand Ringqvist uppger att hennes parti vill göra det möjligt för kommuner att själva fatta beslut om i fall företag i besöksnäringen ska lägga på en turistskatt, vars intäkter ska gå till att stärka besöksnäringen lokalt.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) avstår från att kommentera frågan.

Kommentarer är stängda.

På nytt jobb