Annons:

Här är de nominerade som kan vinna Hållbarhetspriset i Stockholm

Här är de nominerade som kan vinna ett Wilhelmina Skogh-pris i kategorin Hållbarhetspriset. Den 24 april på Travel News Business Forum 2023 på Sheraton i Stockholm berättar vi vem som vinner.

Läs allt om Travel News Business Forum den 24 april kl 15 här.

Och här anmäler du dig helt gratis!

Travel News Wilhelmina Skoghpris delas ut till personer och företag som utmärkt sig i sann Wilhelmina Skoghanda. Det kan vara teknisk innovation, en storslagen byggnad, men det kan också vara ett konsekvent arbete med service och hög kvalitet.

Kategori: Vi bedömer enskilda initiativ eller ett större hållbarhetsarbete, som ska ha skett under det senaste året. I sitt arbete bedömer juryn hur stor effekt hållbarhetsarbetet haft, med hänsyn tagen till företagets storlek och resurser.

– Fler och fler företag lägger allt mer tid och engagemang på sitt hållbarhetsarbete, för att minimera sin negativa påverkan på naturen och människors hälsa. Resebranschen är inget undantag, därför vill vi premiera det reseföretag som gjort mest för en hållbar utveckling, säger Travel News chefredaktör Viggo Cavling.

Här är några aktörer som lyser extra mycket i Stockholm:

Kungl. Djurgårdens Intressenter/Royal Djurgården

Royal Djurgården samlar ett 60-tal attraktioner och institutioner som huserar i stadens mest anrika miljö: Djurgården. Under denna hatt finns allt från Gröna Lund och Skansen till små glassförsäljare, stora restauranger och små kaféer. Tillsammans har man satt gemensamma mål och man har redan nått ett viktigt: Djurgården är den första storstadsdestination i världen – tillsammans med Ljubljana, att nå upp till över 90 procent av de kriterier som internationellt satts för hållbar turism (av GSCT – dom fått uppdraget av bl a UNWTO).

Sånga-Säby

Sånga-Säby Hotell & Konferens

Hållbarheten är bottenplattan på denna unika enhet som ägs av LRF. Så har det varit sedan 1999 då Sånga-Säby blev Sveriges första Svanenmärkta hotell. 

Sånga-Säby producerar egen el och varmvatten med solpaneler. Och självklart använder man svenska råvaror så långt det är möjligt. Mycket från grannars gårdar och odlingar några stenkast bort. Till och med dricksvattnet kommer från Mälaren utanför fönstret, renat i sitt eget vattenverk och renat ytterligare en gång innan det återlämnas.

Sommaren 2021 investerade Sånga-Säby i en varmkompost där alla deras matrester blir till jord. Hela tiden tas små och ibland större steg mot mindre klimatpåverkan.

Vy flygbussarna

Sedan starten 1989 har Vy flygbussarna arbetat för att erbjuda så klimatsmarta resor som möjligt. Man har övergått till fossilfritt bränsle i alla bussar och utbildat sina förare i smart körning. 5,2 miljoner resenärer åker kollektivt med Vy flygbussarna. De flesta resor sker i Stockholm och gör därmed vår huvudstad lite miljövänligare för varje år. Nu börjar man med självkörande elbussar på Arlanda. Häftigt tycker vi i juryn. 

Fronten pa ett Arlanda Express-tag
Foto: Niklas Alm

Arlanda Express

Att resa med tåg är skonsamt mot miljön. Det betyder att utsläppen är mycket små och det är ett energisnålt sätt att resa. Visste du att näst efter att cykla är tåg det bästa sättet att resa på ur miljösynpunkt?

Arlanda Express tåg drivs till 100 procent med el som är märkt ”Bra Miljöval” eller grön el som det också kan kallas. Det betyder att elen kommer från förnybara energikällor som vattenkraft, vindkraft och biobränslen. Bra Miljöval är den enda miljömärkningen som ställer tuffa miljökrav på produktionen. Nu önskar vi bara att priset för att resa med detta fantastiska tåg blev lite billigare. 

Fotografiska Museet är ett populärt besöksmål

Fotografiska

Från den hydroponiska odlingen i källaren och kolonilotten i havet, till de återvunna möblerna i restaurangen och visionen bakom utställningarna. Fotografiskas hållbarhetsarbete och no waste-filosofi genomsyrar allt i huset. 

Fotografiskas motto är “Inspire a more conscious world” och alla beslut som fattas i huset baseras på de orden. I samarbete med Planethon mäts klimatavtrycket varje år. 

Fotografiskas restaurang har grön stjärna i Guide Michelin och fick i år tre cirklar i 360 Eat Guide för sustainability and gastronomy. Restaurangen serverar en växtbaserad no waste-meny och tänker cirkulärt i stort som smått: kaffesumpen blir morgondagens bröd, resterna från brödet återanvänds i sin tur som mjöl för att baka nya bröd, och så vidare. Krogen jobbar endast med lokala råvaror i säsong, och experimenterar istället med råvarorna: kan en palsternacka smaka bananglass? Kan äppelkärnor ersätta mandel i en semla? Kan gravad morot smaka som gravad lax? 

Fotografiska har också en egen tång- och musselodling på Västkusten, och en hydroponisk odling i källaren med målet att bli helt självförsörjande på gröna blad och örter. Växterna odlas i luften med minimal åtgång av vatten och näring. Borden i restaurangen är gjorda av återvunna industrigolv och använda glasflaskor blir våra nya ljuslyktor, vaser och brickor, medan tallrikarna är gjorda av gamla musselskal och byggmjöl från Slussen-projektet. Det som mot förmodan inte kan återvinnas eller uppgraderas komposteras och blir till prima jord i vår industrikompost på 48 timmar. På sommaren kan gäster ta sig till Fotografiska med elbåt: M/S Sylvia som drivs med gamla Teslabatterier och är världens enda klimatneutrala båt i sitt slag.

Läs allt om Travel News Business Forum den 24 april kl 15 här.

Och här anmäler du dig helt gratis!

Kommentarer är stängda.