Annons:

Premium

Affärsresandet är på väg tillbaka

Det svenska korta affärsresandet är på väg att återhämta sig. Det sade Henrik Karlsson på Benchmarking Alliance på Travel News Business Forum. Av: Leif Holmkvist.

Benchmarking Alliance är störst i Norden med data från över 800 hotell på 39 svenska marknader, varav 250 i Stockholmsområdet.

När Benchmarking Alliance client relations manager Henrik Karlsson jämför årets och föregående års siffror ser han en överraskande nyhet:

– Bokningarna ökar mest på vardagar, särskilt tisdag till torsdag. Det kan tyda på att det korta affärsresandet kommer tillbaka.

Henrik Karlsson visade en rad siffror över utvecklingen under året så här långt och jämförde de nordiska huvudstäderna:

– Oslo har höjt priserna kraftigt och samtidigt ökat beläggningsgraden. I Köpenhamn har priserna gått ner på grund av att så mycket ny kapacitet tillförts. Helsingfors har inte höjt priserna så mycket men fått ökad beläggning.

– I Stockholm har RevPAR ökat med 6,5 procent, men det beror nästan uteslutande på höjda priser och inte på ökad beläggningsgrad.

Han visade också ett diagram över vilka städer som ligger över snittet när kombinationen beläggning och pris vägs in mätt under ett helår: Stockholm, Göteborg, Västerås samt Varberg ligger då i topp. Övriga ligger under rikssnittet, till exempel Visby som är dyrast i landet, men har så kort högsäsong.

Till sista visade Henrik Karlsson data över bokningsläget per den 1 maj och ett år framåt jämfört med samma tid i fjol:

– Då ser vi att Göteborg ligger på minus 30 procent, vilket beror på att de hade ett antal stora event i fjol. Malmö ligger på plus 20 procent och här, liksom i Helsingborg, spelar Eurovision in.

– Stockholm ligger på plus 16 procent och här märks både Taylor Swift och Bruce Springsteen som kommer efter sommaren.

På nytt jobb