”Den konsumentnära tjänstesektorn får det tufft när hushållen drar ner på icke-nödvändig konsumtion, vilket slår hårt mot Stockholm och Uppsala”
2023 kommer att bli ett tufft år för samtliga regioner. Men nedgången i konsumtionen väntas bli störst i de högt skuldsatta storstadsregionerna. Att hushållen aldrig har varit så räntekänsliga som nu innebär att de högre räntorna snabbt försämrar hushållens utrymme för övrig konsumtion, särskilt i Stockholm & Uppsalaregionen där hushållen är högt skuldsatta.
Arbetslösheten väntas stiga i hela Sverige, men trendbrottet med lägst arbetslöshet i Övre Norrland väntas bestå då de industrietableringar som sker där är relativt okänsliga för konjunktursvängningar och bristen på arbetskraft är fortsatt hög inom alla sektorer.
Småland & öarna stod emot de ekonomiska konsekvenserna av pandemin bra och till skillnad från den globala finanskrisen ökade arbetslösheten i mindre omfattning här än i Sverige som helhet. Liksom på många andra platser råder det brist på arbetskraft men bristtalen har minskat, särskilt i tjänstesektorn enligt den senaste konjunkturbarometern.
Delar av Västsverige drabbades hårt när gränshandeln begränsades under pandemin och Strömstad var bland de regioner i Sverige där arbetslösheten steg mest. Detaljhandeln har minskat betydligt sedan inledningen av förra året och väntas fortsatt falla under året när hushållens köpkraft försämras, vilket tynger dessa regioner igen. Samtidigt tyngs även norska hushåll av hög inflation och små prisskillnader skulle kunna gynna gränshandeln något.
”Swedbank räknar därför med att försämringen på arbetsmarknaden inte blir lika tydlig som under pandemin”
Den konsumentnära tjänstesektorn får det tufft när hushållen drar ner på icke-nödvändig konsumtion, vilket slår hårt mot Stockholm & Uppsala som har en relativt sett stor andel av rikets tjänstesektor. Hittills har hushållen använt av sparandet från pandemin för att upprätthålla konsumtionen av tjänster, men vi förväntar oss att hushållen stramar åt konsumtionen ordentligt när räntehöjningarna börjar bita och sparandet sjunker.
Stockholmsregionens tjänstesektor, inte minst hotell och restaurangverksamhet, drabbades hårt av pandemirestriktionerna och tyngs nu återigen när hushållens köpkraft försämras. Många företag i branschen har dock haft svårt att hitta personal efter pandemin, och väntas försöka behålla sina anställda.
Swedbank räknar därför med att försämringen på arbetsmarknaden inte blir lika tydlig som under pandemin.
I Mellansverige har Malung-Sälen LA lägst arbetslösheten på 4,1 procent och i Söderhamn är arbetslösheten högst på 9,9 procent. En del av förklaringen är att besöksnäringen i Sälen har en hög anställningsförmåga.
I Södra Norrland gynnas besöksnäringen kring Åre gynnas av hemestertrenden och att det är dyrt att åka utomlands, men fler av besökarna håller hårdare än vanligt i plånboken.
Flera av arbetsmarknadsregionerna i Övre Norrland sticker också ut med lägre arbetslöshet än vad de förväntas ha baserat på demografiska faktorer. Då även sysselsättningsgraden är hög inom dessa regioner innebär det att på platser som i Kiruna, Gällivare och Pajala, lyckas arbetsmarknaden sysselsätta personer till en högre grad än riksgenomsnittet, förmodligen kopplat till ett stort behov av arbetskraft i industrier och kringverksamheter. Men arbetslösheten väntas stiga i år även om bilden är splittrad, konstaterar Swedbank.