”Ulf Karmark är kritisk mot ägaren Statens fastighetsverks förvaltning av fästningen:
– Kungälvs kommun hjälper till så gott de kan, men de kan ju inte betala underhållet av statens fastighet”
Länge var fästningen i Göta älv utanför Kungälv en norgehistoria i form av landets sydligaste försvarspunkt i ständiga strider mot svenskarna. Först vid freden i Roskilde 1658 blev Bohus svenskt.
Fästningen ägs och förvaltas av Statens Fastighetsverk (SFV), som hyr ut den till Kungälvs kommun som i sin tur hyr ut driften till lantbrukaren och entreprenören Ulf Karmark:
– Jag brukar markerna kring fästningen och föder upp köttdjur och hästar. 2018 ville Kungälvs kommun stänga fästningen eftersom de förlorade några miljoner kronor om året på den.
Ulf Karmark fick frågan om han ville ta hand om verksamheten av det enorma stenbygget som klarat så många belägringar genom århundradena.
– Det kan väl inte mer än gå åt helvete, tänkte jag, och så startade vi ett bolag för driften tillsammans med några av sönerna och Jan-Erik Axelsson.
Men det gick riktigt bra, Fästningsholmen Event AB, har tre heltidsanställda, fem säsongsarbetare, omsatte i fjol 7 miljoner kronor och gjorde en vinst på en halv miljon.
– Vi hade 65 000 besökare och har satt målet 100 000, säger Ulf Karmark. För att nå dit har vi anställt en marknadsförare på halvtid.
I fästningen är det fullt fart under sommarsäsongen: guidade turer som berättar vår blodiga historia, fångvandring om de märkliga figurer som suttit fängslade i källarhålorna, aktiviteter för barn, medeltidsdagar, stormaktstidsdagar och avslutning med halloween och julmarknad.
Ett stort problem är underhållet och avsaknaden av tak, förklarar Ulf Karmark:
– När SFV grävde för att dränera bort vatten som hotar skada fästningen fann vi en mängd föremål som Lödöse museum inte kan härbärgera. För att kunna ställa ut dem här måste vi ha tak, men vi har inte ens fått tillstånd att bygga en bakugn. Om vi fick tak på tornen skulle vi kunna ordna en mängd bra aktiviteter.
Ulf Karmark är kritisk mot ägaren Statens fastighetsverks förvaltning av fästningen:
– Kungälvs kommun hjälper till så gott de kan, men de kan ju inte betala underhållet av statens fastighet.
För att rädda Bohus fästning från förfall har Ulf Karmark och ett antal eldsjälar dragit i gång en stiftelse för att samla in pengar till upprustning:
– Kommunen har lovat ställa upp med tjänstemän som kan söka pengar i Bryssel. Men först måste vi ha SFV:s tillstånd och det har vi inte fått trots att vi försökt i två år.
En beräkning av experter visar att en totalrenovering med byten av tätskikt och takläggning skulle kosta minst 300 miljoner kronor, stora pengar i Kungälv, men små i EU:s kulturbudget.
När Ulf Karmark tog över driften av Bohus fästning för fem år sedan var besökssiffran 22 000. Nu har den tredubblats och i fjol fick han även ta över driften av Älvsborgs fästning i Göta älvs utlopp i Göteborg.
– Den är i bra skick med tak, utställningslokaler och restaurang mm. Där satsas det, men det är också en annan förvaltare.
– Men vi måste rädda Bohus och våra historiska kulturlager, fästningen har potential för en halv miljon besökare om man gör rätt. Och jag är rätt tjurskallig.
Och stridbar, i dubbel bemärkelse: när Bohus fästning visar upp stormaktsstrid ihop med Bohus Elfsborghs Caroliner rider Ulf Karmark som kavallerist med tidstypiska kläder och vapen.
– Vi åker runt på en rad event i Europa och visar upp hur man stred på den tiden.
Striden går vidare, som Che Guevara brukade säga, trots att han aldrig hann besöka Bohus fästning.