Takresturangen öppnar 14 mars i en tillbyggnad på 1 100 kvadratmeter ovanpå huset där Sveriges kommuner och regioner, SKR, har sina lokaler. SKR:s fastighetsbolag Slussgården äger fastigheten. Men till restaurangen tar man sig med en egen hiss.
Ansvarig för menyn är den välrenommerade kocken Emma Shields, som bland annat varit köksmästare på Restaurang Flickan.
– Jag vill servera okomplicerad mat av högsta kvalitet. Menyn på Freyja handlar om Sverige och våra bästa råvaror. Det är nutida mat som du blir glad av, säger hon.
I en första meny bjuds bland annat på kroppkaka med Havgus 24,
stekt gös med rapsskott och kotlett på ben från Skövde.
Klassisk svensk mat ska kombineras med influenser från hela världen.
Emmas vision för Freyja handlar enligt ett pressmeddelande om att återskapa känslan av att äta hos sin farmor som barn. Menyn och matsalen ska dofta brynt smör och vara omhändertagande.
“Om vi kan få våra gäster att känna sig hemma och vilja komma tillbaka snart – då har vi lyckats”, säger Emma Shields.
Barerna drivs av Jimmy Dymott, som har drivit flera prisbelönta barer i Stockholm och förknippad med Marie Laveau.
Ellen Franzén, flerfaldig vinnare av sommelier-SM och senast chefsommelier på Gastrologik, ansvarar för vinet på Freyja.
Namnet Freyja är hämtat från den nordiska mytologins motsvarighet till grekiska Afrodite och romerska Venus.
Freyja har en matsal för runt 90 sittande matgäster och kommer att ha totalt fyra barer, varav två utomhus. Interiören är skapad av Gert Wingårdhs arkitekter och går i svala träslag, och vinrött.
Premiär för själva takterrassen med utsikt över Djurgården, Gamla Stan, Riddarfjärden och Södermalm blir det i maj.