Restaurangpersonal är den yrkesgrupp som har störst andel med symtom på alkoholberoende, bland 22 undersökta yrken.
Det visar en ny undersökning från CAN och Systembolaget.
– De hör också till dem som dricker mest och som oftast dricker stora mängder på en gång, säger Isabella Gripe.
Hon är utredare på CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, och en av författarna till rapporten.
– Restaurangpersonal ligger på tredje plats när det gäller mängden alkohol och fjärde när det gäller berusningsdrickande. De är också den grupp som ligger högst när det gäller beroendesymtom, säger Isabella Gripe till Hotellrevyn.
Värst i klassen är dock direktörerna. Undersökningen visar att chefer i allmänhet och verkställande direktörer i synnerhet dricker mest. Vd:arna i undersökningen uppger en snittkonsumtion på 26 standardglas per månad, och nästan sex av tio intensivkonsumerar alkohol minst en gång i månaden.
Yrkesgruppen ”Snickare, murare och anläggningsarbetare” ligger också högt med ett genomsnitt på drygt 24 glas per månad och närmare hälften intensivkonsumerar. Lägst konsumtion rapporterar personer som är verksamma inom vården och skolan.