Men det blev ändå Danmarks och Norges kväll, tycker Dagens Industri eftersom Norden under flera år har haft tre trestjärniga restauranger. Nu har den skaran plötsligt utökats till fem efter att Jordnær i Köpenham och Re-Naa i Stavanger erhållit restaurangvärldens främsta utmärkelse.
Därmed har Danmark tre trestjärniga restauranger, samtliga i Köpenhamn, Norge har två, och Sverige en, Frantzén i Stockholm som nådde den högsta nivån 2018.
Daniel Berlin drev tidigare tvåstjärniga Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås, som stängde 2020.
Även Mathias Dahlgren gjorde comeback i guiden och med att hans nya restaurang i Grand Hotel, Seafood Gastro, fick en stjärna. Han har tidigare drivit tre stjärnkrogar.
Därtill fick Sverige två stycken nya enstjärniga restauranger, samtliga i Stockholm, vid Guide Michelins prisgala i Helsingfors på måndagskvällen, Celeste och Dashi.
Det ger sammanlagt fyra nya stjärnor till Sverige.
Här är alla stjärnor i Sverige 2024:
Tre stjärnor:
Frantzén, Stockholm
Två stjärnor:
Vyn, Simrishamn (ny)
Vollmers, Malmö
Aira, Stockholm
Aloë, Älvsjö
En stjärna:
Signum, Mölnlycke
Koka, Göteborg
Project, Göteborg
Restaurang 28+, Göteborg
SK Mat & Människor, Göteborg
Knystaforsen, Rydöbruk
Adam/Albin, Stockholm
Celeste, Stockholm (ny)
Dashi, Stockholm (ny)
Ekstedt, Stockholm
Etoile, Stockholm
Nour, Stockholm
Operakällaren, Stockholm
Seafood Gastro, Stockholm (ny)
Sushi Sho, Stockholm
Äng, Sibbarps socken
PM & Vänner, Växjö
En stjärna betyder att restaurangen är en väldigt bra restaurang i sin kategori, två stjärnor att restaurangen har excellent matlagning som är värd en omväg och tre stjärnor att köket är exceptionellt och restaurangen värd en resa i sig.