“Jag ville egentligen bli skräddare. Sy och designa kläder. Men det fanns ingen mat där”
Grattis Stefan Ekengren, köksmästare på Restaurang Hantverket. Du tilldelas Gastronomiska Akademiens Guldmedalj. Varför valde kungen och gänget just dig tror du?
– Har ju egentligen ingen som helst aning men den korta motiveringen lyder: “För utomordentliga insatser för Svensk matkultur.” Jag tror att jag är med och inspirerar, ger energi och försöker ge människor härliga upplevelser med mat hämtad och formad av den traditionella maten.
Vem är Stefan Ekengren och varför jobbar du på restaurang?
– Jag är ”Världens äldsta kock” som nog kanske inte är äldst men har arbetat i kök nästan 35 år. Jag blev kock för att jag behövde en plats där det fanns mat att äta hela tiden. Växte upp riktigt knapert, sökte kockskolan, gjorde min första praktik på Wedholms fisk och insåg att här: här finns det mat, här kan jag vara och här blev jag kvar.
Hur var det att hänga med kungen i Bernadottebiblioteket i Stockholms Slott den 15 januari 2024?
– Heja tillställningen var väldigt fin. Fina tal, musik och självklart att vi pris några stycken. Ett minne för livet.
Hur blir man en bra kock?
– Det är bra om man tycker om att arbeta med händerna, är nyfiken, lever för att repetera saker väldigt ofta som en terapi, gillar att äta mat, är öppen i sinnet och gillar att jobba i en miljö med högt tempo och ganska hårt jobb.
Hur mycket får du nu i löneförhöjning?
– Exakt noll kronor.
Bästa bordet på Hantverket?
– Platserna längst in intill köket i köksbaren.
Reseindustrins största utmaning?
– Locka, attrahera och få personal att stanna i industrin.
Namn: Stefan Ekengren
Titel: Kock och krögare
Familj: Fru Jessica, Stina 18 och Olle 16
Bor: Utanför Uppsala
Senaste resa: Baskien, helt makalöst
Favoritnyckeltal: köksprocenten
Favorithotell: Ett Hem
Favoritreseapp: Norwegian
Flygbolag som jag åker helst med: Norwegian
Favoritdestination: Baskien just nu, vill tillbaka!
Min drömresa: Det är knivskarpt emellan Lofoten och Tokyo
Detta vet vi inte om dig: Jag ville egentligen bli skräddare. Sy och designa kläder. Men det fanns ingen mat där.