Annons:

Premium

Rekonstruktionen i Brasserigruppen klar – men tillståndet hotat

Stockholmskrogarna som ingår i Brasserigruppen – som Prinsen, Godthem och East –har dragits med omfattande ekonomiska problem. Nu har de genomgått en rekonstruktion, men bekymren är inte över. Största fordringsägaren, Skatteverket, vill ha nära 58 miljoner. Text: Janne Sundling

Brasserigruppen med ägarna bröderna Filip och Daniel Güven var nära att gå under helt i samband med pandemin. En företagsrekonstruktion skulle få krogarna på fötter igen.

I januari förra året kom beskedet att krogimperiet räddats med en rekonstruktion och en ackordsuppgörelse. Fordringsägarna tvingades då acceptera en ackordsuppgörelse där deras krav skrevs ned med 75 procent.

Nu är ytterligare en rekonstruktion av Brasserieguppen genomförd, skriver Expressen.

I juni förra året skulle koncernens företag göra en första betalning enligt den planen från i januari. Men när det inte fanns tillräckligt med pengar ansökte de om en ny rekonstruktion. Ett så kallat moratorieackord för att förlänga tiden för återbetalning av skulderna till borgenärerna.

Brasseriegruppen: Daniel och Filip Guven.

Den har nu godkänts av Skatteverket och övriga berörda.

– Uppslutningen inom borgenärskollektivet har varit betydande och intresset för att Brasserigruppen med sina restauranger ska överleva har varit stort, säger Tomas Lindberg vid Rekonstruktionsbyrån Nord AB till Expressen.

Allt ska vara betalt på tolv månader, fördelat på fyra inbetalningar.

Skatteverket har gått med på att skulderna ska betalas av under fyra år. 

Trots uppgörelsen kan Brasserigruppen inte andas ut eftersom Stockholm stad vill ha utskänkningstillstånden indragna för hela kroggruppen. I bakgrunden figurerar ett lån på 12 miljoner som Brasserigruppen tidigare tagit hos Allra–profilen Alexander Ernstberger, men betalt tillbaka.

Krögarbröderna Güven  lånade miljonerna sedan de hamnat i ekonomisk knipa. Brasserigruppen tror dock att de ska klara sig undan kravet på indragna tillstånd i Kammarrätten.

– Frågan om återkallandet av serveringstillstånd har redan prövats av Förvaltningsrätten som upphävde Stockholms stads beslut om återkallelse till Brasserigruppens fördel. Förvaltningsrätten ansåg att beslutet om återkallande av serveringstillstånden fattats på felaktiga grunder, säger kroggruppens ombud Tomas Lindberg till Expressen.

Det är oklart när Kammarrätten tar ställning till tillstånden. 

På nytt jobb