Annons:

Premium

Göteborgs bästa utsikt kan ge 100 miljoner årligen

På Karlatornet i Göteborg byggs nu de sista metrarna av det 245 meter höga huset. Och att besöka utsiktsplatsen på våning 69 kan bli en turistmagnet, tror Ola Serneke, vd för Serneke Invest som står bakom projektet. Text: Janne Sundling

”Kanske ligger Blixtlåset eller Gylfen bra till…”

Göteborgshumorn har inte riktigt ännu döpt Göteborgs högsta byggnad vad vi känner till. Kanske ligger Blixtlåset eller Gylfen bra till. Bygget har varit omdiskuterat under planerings- och byggtiden, och drabbats av ekonomiska motgångar. Serneke har sålt halva tornet till Erik Selins Balder för att få det byggt.

Men intitiativtagaren Ola Serneka är hoppfull om att det också ska bli en turistmagnet att åka högst upp i tornet och se ända till Vinga.

– Attraktionen till Göteborg kommer att öka genom att Karlatornet finns och det medför något positivt till staden som helhet. Det är bara att jämföra med alla motsvarande torn ute i Europa, säger Ola Serneke till Göteborgs-Posten.

Det är nu bara tre meter kvar till skyskrapan når sin fulla höjd på 245 meter.

I toppen av huset blir det privatbostäder, men några våningar under kommer man att öppna upp för allmänheten i form av en restaurang och skybar och en utkiksplats. Det var också ett krav från kommunen för bygglov. 

Besökarna kommer att nå utsiktsplatsen genom en egen entré. Därifrån tar hissar besökarna upp till våning 69.

Ola Serneke säger att besökare kommer att få betala mellan 200 och 500 kronor för att få njuta av utsikten från Nordens högsta byggnad under en begränsad tid. 

Han hoppas att Karlatornet kommer att locka mellan 300 000 och 600 000 besökare per år. Besöken kan då generera en årlig intäkt på omkring 100 miljoner kronor.

– Vi har haft konsulter som bara arbetar med besöksnäring som har räknat på det. Sedan har vi jämfört med andra bolag som driver utkiksplatser ute i Europa. Det finns några som är jämförbara. Rotterdam är ett bra exempel, säger Ola Serneke.

Euromast i Rotterdam är 185 meter högt och en populär turistattraktion. För 60 euro kan man besöka toppen av  tornet. En guidad tur kostar 137 euro, motsvarande cirka 1 500 svenska kronor.

Attraktionen blir inget för de höjdrädda. Där kommer att finnas två burspråk av glas på två sidor av huset, där även golvet består av glas.

I november tecknades en avsiktsförklaring med eventbolaget Bottaccio om att de skulle driva restaurangdelen med tillhörande skybar, vilket även skulle inkludera två av de fyra penthousevåningarna högst upp i huset.

Ännu har inget färdigt avtal skrivits mellan parterna och topplägenheterna är till salu igen. Enligt Ola Serneke pågår det dock fortfarande en dialog med Bottaccio.

Planen är att utsiktsplatsen ska öppna upp för allmänheten under sommaren 2024.

Account Manager Sales – Sweden & Finland
Sista ansökningsdag:
23 september 2024
Reservation & Ticketing Agent – Copenhagen
Sista ansökningsdag:
30 september 2024