Annons:

Regeringen vill tillåta gårdsförsäljning av alkohol

Statsminister Ulf Kristersson (M) och socialminister Jakob Forssmed (KD) presenterar regeringens lagrådsremiss om gårdsförsäljning som kommer i sommar. ”Det här är en frihetsreform. Sverige blir lite mer som övriga Europa”, säger Kristersson.

Förslaget omfattar alla dryckesslag och det kommer inte att krävas att råvarorna också produceras på plats, bortsett från att vinets druvor måste göra det.

Det handlar om hantverksmässig och småskalig tillverkning. Förslaget gäller företag som högst producerar 75 000 liter spritdrycker, 400 000 liter jästa drycker upp till 10 procent alkohol, till exempel öl och cider eller 200 000 liter jästa drycker över 10 procent alkohol, till exempel vin.

Arilds vingård kan snart på sälja sitt eget vin på gården.

Dryckerna får säljas mellan klockan 10 och 20 direkt på plats till besökare som betalt för till exempel guidad tur eller en föreläsning. Det kommer också finnas begränsningar för hur mycket som får säljas på plats.

Varje konsument får köpa 0,7 liter spritdryck och tre liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker.

Det svenska alkoholmonopolet är ett undantag från EU:s handelsregler och omgärdas av en del villkor. Syftet med de begränsningar som ska finnas kring gårdsförsäljningen är att monopolet ska överleva även framåt.

– Vi bedömer att det här förslaget är förening med EU-rätten, säger han.

Flädie Mat och Vingård kan snart får sälja vad man producerar till sina gäster.

Förslaget är tänkt att träda i kraft under första halvåret 2025. Det bedöms få stor betydelse för 600 bryggerier, destillerier och andra tillverkare av jästa drycker.

Enligt Jakob Forssmed hotar inte förslaget Systembolagets monopol. Det måste dock godkännas av EU-kommissionen.

”Vi känner oss väldigt trygga i att detta går att genomföra”, säger Ulf Kristersson.

Frågan om hur gårdsförsäljningen ska utformas har delat Tidöpartierna. Ett utkast skulle ha skickats till Lagrådet den 25 april, men sköts sedan upp till den 16 maj.

Det är framför allt frågan om hur begränsningarna kring försäljningen ska se ut som det har funnits delade meningar om.

I den utredning som har gjorts, som ligger till grund för lagförslaget, föreslogs både begränsningar i hur mycket man får köpa, begränsade öppettider och att försäljning måste ske i anslutning till en föreläsning.

Företrädare för Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har dock varit tydliga med att ett sådant förslag skulle vara oacceptabelt.

Kommentarer är stängda.

På nytt jobb