Flygskatten infördes av den förra regeringen 2018 för att få ned flygets klimatpåverkan. Tidöpartierna och flygbolagen har tidigare hävdat för att skatten påverkar Sveriges konkurrenskraft negativt och nu väljer man alltså att ta bort den.
Statsminister Ulf Kristersson (M):
– Vill man värna förmågan att ha bra flygförbindelser och Sverige som hubb internationellt så måste man se till att inte diskriminera just den konkurrensfördel som Sverige kan ha. Det här ligger både i linje med långsiktig klimatpolitik och värna det avlånga landets resmöjligheter, säger statsminister Ulf Kristersson.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) säger samtidigt att slopandet är extremt viktigt för svensk näringsliv.
– Det här är jätteviktigt för många företag och stora delar av näringslivet — att vi kan behålla flyglinjer. Det är också så att det är en minoritet av länder inom EU som har en flygskatt. Det ger Sverige en jättetuff konkurrensnackdel, säger hon.
Tidöpartierna räknar med att slopad flygskatt kommer att öka flygandet och flygtrafiken – och att det därmed finns risk för ökade utsläpp.
När skatten tas bort räknar Tidöpartierna med att en flygbiljett inrikes och inom Europa blir runt 80 kronor lägre och utanför Europa 325 kronor lägre.