Annons:

Premium

“Jag har ‘längtat hem’ till min bransch” 

Liza Axén är ny HR-direktör för Scandic Sverige. Här svarar hon på Travel News klassiska på-nytt-jobb-enkät. - Det är ju idag vedertaget att det är "war of talent" så det blir såklart viktigt att fortsätta det redan framgångsrika arbetet av Scandics fina kultur och att få framtida medarbetare att just välja oss.

Grattis till ett nytt jobb, Liza Axén, du är ny HR-direktör för Scandic Sverige. Varför valde Peter Jangbratt, landschef Scandic Sverige, dig tror du? 
– Tusen tack! Det känns så otroligt roligt och ärofyllt att kliva in på Scandic och tillträda den här rollen. Jag tror Peter valde mig mycket tack vare min erfarenhet inom besöksnäringen. Jag ser också att min drivkraft och mina värderingar linjerar väl med Scandics kultur. Det kommer bli en bra matchning.

Varför valde du Scandic?
– Scandic har en spännande historia och varumärket upplever jag mycket framåtlutat. Jag tycker att man riktigt märker av hur fin kulturen på företaget är och den ser jag fram emot att bli en del av. Jag har ”längtat hem” till min bransch och när rollen som HR-direktör blev ledig kändes det som om stjärnorna stod rätt. 

Varför ska man bo på Scandic?
När jag och familjen väljer hotell blir det oftast Scandic. Tillgängligheten med 89 hotell från norr till söder i Sverige gör att det finns många favoriter att besöka. Som gäst på Scandic märker jag utöver av den fina servicen, förstås också av det gedigna hållbarhetsarbetet alla medarbetare arbetar med dagligen, till exempel genom små, fyndiga skyltar om matsvinn på frukosten eller andra uppmaningar, utan pekpinnar, om hur vi gäster kan vara med och påverka till det bättre. 

Många vet vem du är, men inte alla 50 000 Travel News-läsare. Vem är du?
– Jag visste tidigt i livet att HR var rätt yrkesval för mig och har aldrig tvekat på det. Jag har arbetat inom serviceindustrin mer eller mindre hela mitt yrkesliv och vet att jag vill vara i en organisation som har många, drivna kollegor. Efter att ha jobbat utomlands kommer jag till sommaren flytta hem från Singapore. Jag är nyfiken på livet och letar alltid nya upplevelser såsom nya resmål, restaurangbesök eller att testa något helt nytt. Jag blev exempelvis nyfrälst i downhill mountain biking för bara några år sedan. 

Singapore. Foto: Istockphoto

“Att få jobba i en asiatisk kontext som inkluderar att lära sig en helt ny kultur, arbetssätt och skapa nya verktyg som jag inte haft innan”

Vad lärde du dig som People & Culture Director på ISS Facility Services i Singapore?
– Jag har lärt mig massor. Att få jobba i en asiatisk kontext som inkluderar att lära sig en helt ny kultur, arbetssätt och skapa nya verktyg som jag inte haft innan. Jag har också jobbat mycket på att bygga mitt team starkt och att få dem att våga och vilja ta egna beslut, driva sina områden och känna tilltro. Vi har flyttat vårt huvudkontor till moderna lokaler och även öppnat en ”Learning Hub” där all vår utbildning sker. Vi har dessutom mottagit pris av Singapores president för allt det arbete vi gör kring utbildning och hur vi är branschledande.  Listan kan bli ännu längre men det är några av höjdpunkterna där jag tar med mig både verktyg och lärdomar. 

Kättingflygaren Gröna Lund.

Och på Gröna Lund?
– Jag lärde mig hur viktig bra företagskultur är för ett företag och att kunna känna stolthet i ett starkt varumärke. Jag lärde mig också hur man effektivt och professionellt hanterar 10 000 ansökningar på kort tid samt skapar kampanjer som är något alldeles extra, och attraherar

Du ska fylla Scandics 89 hotell i Sverige med personal, vad är den största utmaningen?
– HR har ett stort ansvar i att stötta alla våra duktiga 650 ledare ute på hotellen. Ett fokus kommer att vara att jobba med att förenkla, effektivisera och via smarta lösningar hitta våra framtida kollegor. Det är ju idag vedertaget att det är ”war of talent” så det blir såklart viktigt att fortsätta det redan framgångsrika arbetet av Scandics fina kultur och att få framtida medarbetare att just välja oss. 

HR har gått från att vara avdelningen som Gud glömde till att bli en religion på svenska företag. Finns det en risk med denna utveckling, alltså att man tänker för mycket på HR och för lite på produktion och försäljning?
– För mig är det otroligt viktigt att HR skapar affärsnytta och bidrar med expertis och insikter från verksamheten. De processer och fokusområden som HR har ska alltid bidra på ett eller annat vis för att driva affären framåt så jag ser att HR kommer fortsätta vara en viktig spelare i svenska företag. 

Reseindustrins största utmaning?
– Som för många andra branscher så tror jag hållbarhet kommer att vara en kritisk framgångsfaktor för bolag. Covid var också en otroligt tuff period för många inom reseindustrin så att ha planer för liknande scenario för att vara ett steg före tror jag blir viktigt. 

Namn: Liza Axén 

Titel: People & Culture Director ISS Singapore, från augusti HR-Direktör för Scandic Sverige

Familj: Tomas är min livspartner sedan 20 år tillbaka. Tillsammans har vi två härliga tjejer, Liv 12 år och Ingrid 9 år

Bor: Just nu i Singapore men när vi kommer hem till Sverige på Ingarö utanför Stockholm

Senaste resa: Vi spenderade jul och nyår i Australien och förra helgen var vi på en långweekend i Indonesien på en paradisö  

Favorit Nyckeltal: Successionsplanering, medarbetarnöjdhet och kundnöjdhet 

Favorithotell: Downtown Camper by Scandic (men det kommer bli fler inom koncernen de kommande åren!)

Favorit Färjebolag: Gotlandsfärjan, eftersom jag är förälskad i Gotland och Fårö, dit jag helst återvänder varje år

Favorit Reseapp: Scandic Hotels, såklart!

Flygbolag som jag åker helst med: Singapore Airlines 

Favoritdestination: Oh, det finns så många favoriter men det ställe där vi bott, gift oss och alltid återvänder till är Kreta

Min drömresa: Jag har haft möjligheten att se så många platser, men en dröm är Japan och   att få åka till Island och uppleva det på hästryggen

Detta vet vi inte om dig: När vi besökte Sydafrika så dök jag med vithajar (jag i bur, hajarna utanför) och en haj kom så nära med öppet gap så jag såg varenda en av dess sylvassa tänder. 

På nytt jobb